ryba rzeczna pieczona w piekarniku w folii

minimum składników-maksimum smaku i korzyści! Ryba rzeczna pieczona w piekarniku w folii jest przygotowywana szybko i prosto, każdy sobie z tym poradzi. Gotuj na obiad lub lunch. Pieczone ziemniaki, świeże warzywa, sałatki i zioła nadają się jako dodatek.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 15 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 0 % 0 g
121 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec karpia w folii? Przygotuj wskazane składniki. Weź karpia w sprawdzonym sklepie i upewnij się, że jest świeży. Waga mojej ryby to 1,5 kg. ze świeżej cytryny potrzeba około 5 plasterków. Weź sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Przygotuj folię i blachę do pieczenia. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby upiec karpia, należy go obrać i wypatroszyć. Kupiłam już oczyszczoną rybę. Jeśli masz całą rybę, powinieneś wypatroszyć wnętrze, wykonując nacięcie wzdłuż brzucha od ogona do głowy. Konieczne jest również usunięcie skrzeli, aby gotowa ryba nie była gorzka. Następnie karpia należy oczyścić z łusek specjalnym urządzeniem do czyszczenia ryb lub tępą stroną noża. Aby utrzymać kuchnię w czystości, obierz ryby w torbie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obraną rybę przełóż na podwójną warstwę folii, a następnie na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia. Sól i pieprz ryby ze wszystkich stron i wewnątrz. Umieść gałązki świeżego koperku umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym w brzuchu. Umyj cytrynę i pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż go według własnych upodobań na karpie. Skrop karpia oliwą z oliwek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń przygotowaną rybę w folię i włóż blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut (skup się na piekarniku). Aby utworzyć złotobrązową skórkę 10 minut przed gotowaniem, folię można usunąć i upiec pozostały czas bez niej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie wyjmij pieczoną rybę z piekarnika i usuń folię. Połóż karpia na półmisku i udekoruj według własnych upodobań i pragnień. Podawaj pieczoną rybę na gorąco. Do dekoracji zaproponuj ryż, ziemniaki(upiekłam w folii). Pieczona ryba jest bardzo soczysta, smaczna i zdrowa.

opcjonalnie możesz użyć odpowiednich przypraw do ryb. Należy jednak pamiętać, że stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, dlatego zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku. Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy