Zając z ziemniakami w piekarniku

zaskakująco delikatny i aromatyczny zając w piekarniku z ziemniakami! Gotuj i Ty. Mięso takie jak dziczyzna jest często twarde. I to jest delikatne, soczyste, a nawet z przystawką od razu!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 35 % 8 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Zając należy umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez jeden dzień. Woda musi być okresowo zmieniana. Następnie posolić mięso około 1 łyżki. sól i dobrze wymieszaj. Obierz ziemniaki i pokrój każdą bulwę na 4 części. Obierz marchewki i pokrój w krążki o grubości 0,3-0,5 cm obierz cebulę i pokrój w pierścienie o grubości 0,3-0,5 cm zamiast dużej cebuli możesz spróbować kupić szalotki. Jest słodki i dobrze pasuje do takiego mięsa. Szalotki nie trzeba ciąć.
2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Włóż rękaw do pieczenia do wygodnego naczynia do piekarnika. Następnie ułóż warstwy zająca, na wierzchu-ziemniaki, cebulę i marchewkę. Wlej wodę do rękawa, zawiąż końce. Przebij rękaw kilka razy od góry, aby umożliwić ucieczkę pary.
3. Umieść zająca z ziemniakami w piekarniku przez 1,5-2 godziny. 20-30 minut przed gotowaniem otwórz rękaw lub włóż jego zawartość do formy i gotuj bez przykrycia, aby mięso i warzywa się zrumieniły.
podawaj z czerwonym winem i podziękowaniem dla myśliwego.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mięso zająca - 183   kcal/100g

Podobne przepisy