łosoś w śmietanie w piekarniku pieczony w folii

świetne połączenie łososia, ziół i sera! Bardzo smaczne! Pieczony łosoś ze szpinakiem i mozzarellą to łatwy przepis z doskonałym zestawem potraw. Ryba w piekarniku jest miękka, delikatna i o bogatym smaku, a ser piecze się na wierzchu, pozostając stopionym w środku.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 16 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 8 % 2 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

Łosoś pieczony w piekarniku to wygrana-wygrana na zwykłą kolację lub uroczyste wydarzenie. Okazuje się delikatny, soczysty, piękny i pozwala wybrać szeroką gamę produktów jako uzupełnienie. Szpinak i mozzarella to jedno z najbardziej udanych kombinacji, ser z ziołami pozwalają urozmaicić smak, uzupełniając rybę apetyczną czapką i zapewniają piękną prezentację.

na początek usuń filety z łososia. Aby to zrobić, rozmrożoną rybę oczyszczamy z łusek, odcinamy głowę, ogon i płetwy, a następnie patroszymy. Spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, aby nadmiar wilgoci nie przeszkadzał podczas pracy. Wykonujemy głębokie nacięcia wzdłuż grzbietu do samych żeber, oddzielamy większość filetów, a resztę przycinamy. Małe kości, które mogły pozostać w miazdze, usuwamy pęsetą. Zdejmij skórę. Filety można ponownie umyć i wysuszyć serwetkami.

włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż naczynie do pieczenia folią, aby ryba się nie przypaliła, ale okazała się delikatna ze wszystkich stron. Filety doprawiamy solą i czarnym pieprzem z każdej strony, możesz dodatkowo wcierać przyprawy rękami. Połóż rybę na blasze do pieczenia na folii.

szpinak myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Możesz użyć mrożonych warzyw, w tym przypadku wcześniej rozprowadzamy je w durszlaku, aby całkowicie rozmrozić. Myjemy również pietruszkę, suszymy i drobno siekamy. Zostawiamy trochę do dekoracji, reszta pójdzie do sosu.

w głębokiej misce połącz śmietanę, szpinak i pietruszkę. Obierz czosnek, umyj i przepuść przez prasę natychmiast do miski z sosem. Dodaj sól i mielony pieprz do smaku, dobrze wymieszaj, aby produkty się połączyły. Równomiernie rozprowadzamy sos ze śmietany i ziół na filecie z łososia.

zetrzyj mozzarellę na grubej tarce, rozłóż na szpinaku. Przykryj przedmiot warstwą folii i wyślij do piekarnika na 18-20 minut. Następnie zdejmij folię i upiecz naczynie w temperaturze 200 stopni przez kolejne 5 minut, aby utworzyć złotą skórkę. Podawaj na gorąco, dekorując posiekaną natką pietruszki i cytryną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy