skład / składniki
metoda gotowania
Łosoś pieczony w piekarniku to wygrana-wygrana na zwykłą kolację lub uroczyste wydarzenie. Okazuje się delikatny, soczysty, piękny i pozwala wybrać szeroką gamę produktów jako uzupełnienie. Szpinak i mozzarella to jedno z najbardziej udanych kombinacji, ser z ziołami pozwalają urozmaicić smak, uzupełniając rybę apetyczną czapką i zapewniają piękną prezentację.
na początek usuń filety z łososia. Aby to zrobić, rozmrożoną rybę oczyszczamy z łusek, odcinamy głowę, ogon i płetwy, a następnie patroszymy. Spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, aby nadmiar wilgoci nie przeszkadzał podczas pracy. Wykonujemy głębokie nacięcia wzdłuż grzbietu do samych żeber, oddzielamy większość filetów, a resztę przycinamy. Małe kości, które mogły pozostać w miazdze, usuwamy pęsetą. Zdejmij skórę. Filety można ponownie umyć i wysuszyć serwetkami.
włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż naczynie do pieczenia folią, aby ryba się nie przypaliła, ale okazała się delikatna ze wszystkich stron. Filety doprawiamy solą i czarnym pieprzem z każdej strony, możesz dodatkowo wcierać przyprawy rękami. Połóż rybę na blasze do pieczenia na folii.
szpinak myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Możesz użyć mrożonych warzyw, w tym przypadku wcześniej rozprowadzamy je w durszlaku, aby całkowicie rozmrozić. Myjemy również pietruszkę, suszymy i drobno siekamy. Zostawiamy trochę do dekoracji, reszta pójdzie do sosu.
w głębokiej misce połącz śmietanę, szpinak i pietruszkę. Obierz czosnek, umyj i przepuść przez prasę natychmiast do miski z sosem. Dodaj sól i mielony pieprz do smaku, dobrze wymieszaj, aby produkty się połączyły. Równomiernie rozprowadzamy sos ze śmietany i ziół na filecie z łososia.
zetrzyj mozzarellę na grubej tarce, rozłóż na szpinaku. Przykryj przedmiot warstwą folii i wyślij do piekarnika na 18-20 minut. Następnie zdejmij folię i upiecz naczynie w temperaturze 200 stopni przez kolejne 5 minut, aby utworzyć złotą skórkę. Podawaj na gorąco, dekorując posiekaną natką pietruszki i cytryną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g