skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto z dyni z kaszą manną? Weź i przygotuj nasze proste składniki.
Krok 2:
Obierz dynię i nasiona, pokrój, gotuj w wodzie na małym ogniu. Następnie spuść wodę, pozostaw do ostygnięcia. Rozgnieść schłodzoną dynię lub zmielić blenderem, aby uzyskać puree.
Krok 3:
Do testu. Zetrzyj zimne masło na grubej tarce, dodaj mąkę i sól i zmiel wszystko ręką.
Krok 4:
W 2 łyżkach. łyżki zimnej wody wstrząsnąć 1 jajkiem, dodać do mąki i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę.
Krok 5:
Gotowe ciasto, zawiń w plastikową torbę i wyślij do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Do nadzienia ubij puree z dyni mikserem na średniej prędkości, stopniowo dodając śmietanę, jajko, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, sól. Jeśli nie masz pewności co do gęstości nadzienia, możesz dodać do niego 2 łyżki.l kasza manna i 1 łyżka. l skrobi.
Krok 7:
Ułóż formę naoliwionym pergaminem. Delikatnie rozwałkuj ciasto szersze niż forma, aby zrobić boki. Rozłóż ciasto i nadzienie.
Krok 8:
Dostałem wysoki bok, więc obniżyłem go, naciskając koniec widelca pod kątem. W ten sposób krawędzie stały się postrzępione.
Krok 9:
W piekarniku nagrzanym do 200 stopni umieść ciasto do pieczenia przez 30-40 minut.
Krok 10:
Ciasto dyniowe Yellow mood jest gotowe. Niech trochę ostygnie i można go wyjąć z formy.
Krok 11:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g