ciasto z dyni z kaszą manną w piekarniku

pachnące i delikatne ciasto dyniowe z łatwością rozweseli! Nadszedł czas na dynię. Jeśli w twoim arsenale nie było jeszcze ciasta dyniowego, proponuję je ugotować! Smak słodkiego nadzienia uzupełnia smak przypraw i delikatne kruche ciasto. A o zapachach, które będą stać w całym domu, ogólnie milczę!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 65 % 20 g
153 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto z dyni z kaszą manną? Weź i przygotuj nasze proste składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię i nasiona, pokrój, gotuj w wodzie na małym ogniu. Następnie spuść wodę, pozostaw do ostygnięcia. Rozgnieść schłodzoną dynię lub zmielić blenderem, aby uzyskać puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do testu. Zetrzyj zimne masło na grubej tarce, dodaj mąkę i sól i zmiel wszystko ręką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W 2 łyżkach. łyżki zimnej wody wstrząsnąć 1 jajkiem, dodać do mąki i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto, zawiń w plastikową torbę i wyślij do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia ubij puree z dyni mikserem na średniej prędkości, stopniowo dodając śmietanę, jajko, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, sól. Jeśli nie masz pewności co do gęstości nadzienia, możesz dodać do niego 2 łyżki.l kasza manna i 1 łyżka. l skrobi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż formę naoliwionym pergaminem. Delikatnie rozwałkuj ciasto szersze niż forma, aby zrobić boki. Rozłóż ciasto i nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dostałem wysoki bok, więc obniżyłem go, naciskając koniec widelca pod kątem. W ten sposób krawędzie stały się postrzępione.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W piekarniku nagrzanym do 200 stopni umieść ciasto do pieczenia przez 30-40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto dyniowe Yellow mood jest gotowe. Niech trochę ostygnie i można go wyjąć z formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy