żeberka z dzika w piekarniku

żeberka z dzika z ziemniakami w piekarniku-Super obiad lub uczta! Gotuj! Uniwersalne danie-mięso i dodatek do niego, wszystko w jednym naczyniu, wszystko w piekarniku. Gospodyni jest wolna, kuchenka jest wolna, Kolacja gotuje się sama!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 39 % 9 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Pokrój żebra pojedynczo. Posolić je do smaku i natrzeć odrobiną mieszanki przypraw do mięsa.
2. Włóż mięso do pojemnika do marynowania. Obierz cebulę i zamień 1,5 cebuli w kleik (za pomocą blendera lub maszynki do mięsa). Dodaj taką cebulę do mięsa, zetrzyj, przykryj i wstaw do lodówki, aby marynować przez 3-5 godzin.
3. Obierz ziemniaki. Bardzo duży przekrój na pół, średni i mały pozostaw bez zmian. Nasmaruj blachę do pieczenia (głęboką) olejem. Wyłóż folią i posmaruj ją również olejem. Ułóż mięso i karoshkę w jednej warstwie. Ziemniaki muszą być solone. Obierz cebulę i pokrój w duże pierścienie. Zdemontuj pierścienie i połóż na cebuli z ziemniakami. Wlej marynatę z mięsa na ziemniaki.
4. Przykryj mięso folią i ziemniakami i piecz w 180 stopniach przez około 1 godzinę, spójrz na piekarnik.
5. Wyjmij, pozwól potrawie odejść od ciepła i podawaj.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mięso z dzika - 122   kcal/100g

Podobne przepisy