filet z dorsza w piekarniku z serem i pomidorami

bardzo smaczna ryba pieczona w piekarniku pod skórką serową! Po upieczeniu dorsz okazuje się szczególnie apetyczny. Nasączone sokiem pomidorowym, w sosie śmietanowym z lekką goryczką i pod sierścią serową - po prostu bajecznie smaczne, bardzo delikatne danie!
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 12 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 6 % 1 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Do przygotowania tego dania potrzebujemy dorsza. Jeśli ryba jest zamrożona, musisz ją wcześniej rozmrozić, najlepiej to zrobić, umieszczając naczynie z rybą w lodówce, wtedy filet będzie powoli rozmrażany, a struktura mięsa nie zostanie uszkodzona.
2. Umyj rybę, pozwól płynowi spłynąć i pokrój filet na kawałki. Następnie układamy kawałki w naczyniu do pieczenia należy je posolić i pieprzyć. Pokrój pomidory w koła i rozłóż na rybie.
3. Przygotuj sos, wymieszaj śmietanę i musztardę. Posmaruj warstwę sosu pomidorami i posyp twardym serem startym na grubej tarce.
4. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i gotuj przez 25-30 minut. Jak powstała złota skorupa, nasze danie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy