skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Lepiej jest wziąć kurczaka z nienaruszoną skórą, mięsistymi odmianami. Lepiej jest wziąć kwaśne jabłka, Antonovka jest odpowiednia dla odmian. Wybierz przyprawy do kurczaka według własnego gustu, możesz wziąć czarny mielony pieprz, paprykę, chmiel-suneli lub gotowy zestaw przypraw do kurczaka. Biorę rosyjską musztardę. Przygotuj formę do użycia w piekarniku.
Krok 2:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. W małej misce umieść odpowiednią ilość musztardy, wlej olej roślinny, dodaj posiekany czosnek, sól i suche przyprawy według własnych upodobań. Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 3:
Opłucz tuszę krycy pod bieżącą zimną wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Usuń resztki puchu i piór. Umieść kurczaka w głębokiej formie i ostrożnie zetrzyj tuszę kurczaka ze wszystkich stron przygotowaną masą. Pozostaw kurczaka do marynowania przez co najmniej 2-3 godziny i lepiej włożyć go do lodówki na noc. Następnie nadziewaj przygotowanego kurczaka czystymi jabłkami pokrojonymi na cztery części. Jeśli jabłka są duże, pokrój je na osiem części.
Krok 4:
Możesz upiec kurczaka w naczyniu do pieczenia lub wstępnie włożyć do torby do pieczenia, zamknąć, zrobić kilka nakłuć zębami. Podczas pieczenia kurczaka bez torby i folii należy związać nogi kurczaka sznurkiem i owinąć końce skrzydeł i nóg folią, aby się nie przypaliły. Również podczas pieczenia bez opakowania kurczaka należy kilkakrotnie podlewać własnym sokiem podczas pieczenia. Piecz kurczaka przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Krok 5:
Za około godzinę kurczak z jabłkami będzie gotowy. Ostrożnie wyjmij gotowego kurczaka z piekarnika i połóż na półmisku. Podawaj kurczaka na gorąco, krojąc na porcje, dodając upieczone jabłko.
pieczony cały kurczak zawsze okazuje się bardzo smaczny i soczysty. Dodając różne przyprawy i czosnek smak z jego przygotowania słychać bardzo daleko. A pieczenie nadziewane jabłkami daje świąteczny i bogaty w smak kurczak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g