kurczak nadziewany jabłkami w piekarniku w całości

pyszny kurczak pieczony w piekarniku z jabłkami. Mięso z kurczaka można gotować na różne sposoby iw każdym przypadku wynik będzie smaczny i nie długi. Ale najlepiej jest upiec kurczaka w całości, z aromatycznymi przyprawami i soczystymi jabłkami.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Lepiej jest wziąć kurczaka z nienaruszoną skórą, mięsistymi odmianami. Lepiej jest wziąć kwaśne jabłka, Antonovka jest odpowiednia dla odmian. Wybierz przyprawy do kurczaka według własnego gustu, możesz wziąć czarny mielony pieprz, paprykę, chmiel-suneli lub gotowy zestaw przypraw do kurczaka. Biorę rosyjską musztardę. Przygotuj formę do użycia w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. W małej misce umieść odpowiednią ilość musztardy, wlej olej roślinny, dodaj posiekany czosnek, sól i suche przyprawy według własnych upodobań. Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz tuszę krycy pod bieżącą zimną wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Usuń resztki puchu i piór. Umieść kurczaka w głębokiej formie i ostrożnie zetrzyj tuszę kurczaka ze wszystkich stron przygotowaną masą. Pozostaw kurczaka do marynowania przez co najmniej 2-3 godziny i lepiej włożyć go do lodówki na noc. Następnie nadziewaj przygotowanego kurczaka czystymi jabłkami pokrojonymi na cztery części. Jeśli jabłka są duże, pokrój je na osiem części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Możesz upiec kurczaka w naczyniu do pieczenia lub wstępnie włożyć do torby do pieczenia, zamknąć, zrobić kilka nakłuć zębami. Podczas pieczenia kurczaka bez torby i folii należy związać nogi kurczaka sznurkiem i owinąć końce skrzydeł i nóg folią, aby się nie przypaliły. Również podczas pieczenia bez opakowania kurczaka należy kilkakrotnie podlewać własnym sokiem podczas pieczenia. Piecz kurczaka przez 1 godzinę w 200 stopniach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za około godzinę kurczak z jabłkami będzie gotowy. Ostrożnie wyjmij gotowego kurczaka z piekarnika i połóż na półmisku. Podawaj kurczaka na gorąco, krojąc na porcje, dodając upieczone jabłko.

pieczony cały kurczak zawsze okazuje się bardzo smaczny i soczysty. Dodając różne przyprawy i czosnek smak z jego przygotowania słychać bardzo daleko. A pieczenie nadziewane jabłkami daje świąteczny i bogaty w smak kurczak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy