karp w rękawie w piekarniku

soczysty karp w rękawie, pieczony w piekarniku-po prostu pyszne! Dość łatwy przepis.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 19 % 3 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 30 min

jak zrobić karpia w rękawie w piekarniku?

obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, losowo posiekaj marchewkę. Paprykę podzielić na 4 części, usunąć rdzeń. Posiekaj każdy pasek słomką. Pomidory zalać wrzącą wodą, a następnie lodowatą wodą, usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię, smaż cebulę na złoty kolor, dodaj marchewki i smaż przez kolejne 4-5 minut. Włóż paprykę i pomidory, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 4 minuty.
włóż nadzienie do miski, dodaj posiekany koperek, sól, pieprz i ostudź. 
Wypatrosz karpie, oczyść je z łusek, opłucz i osusz. Wytnij tusze nożem z tyłu, sól, pieprz. Faszeruj brzuch karpia nadzieniem, przymocuj wykałaczką, posmaruj kwaśną śmietaną z obu stron i włóż do naczynia do pieczenia. Wcześniej posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Piecz karpie przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Karp smażony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy