skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić karpia w rękawie w piekarniku?
obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, losowo posiekaj marchewkę. Paprykę podzielić na 4 części, usunąć rdzeń. Posiekaj każdy pasek słomką. Pomidory zalać wrzącą wodą, a następnie lodowatą wodą, usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię, smaż cebulę na złoty kolor, dodaj marchewki i smaż przez kolejne 4-5 minut. Włóż paprykę i pomidory, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 4 minuty.
włóż nadzienie do miski, dodaj posiekany koperek, sól, pieprz i ostudź.
Wypatrosz karpie, oczyść je z łusek, opłucz i osusz. Wytnij tusze nożem z tyłu, sól, pieprz. Faszeruj brzuch karpia nadzieniem, przymocuj wykałaczką, posmaruj kwaśną śmietaną z obu stron i włóż do naczynia do pieczenia. Wcześniej posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Piecz karpie przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Karp smażony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g