łosoś w śmietanie w piekarniku

bardzo prosty przepis na pyszne i delikatne ryby. Każda ryba gotowana w śmietanie jest soczysta i delikatna. Ten przepis na pieczonego łososia jest dość prosty. Mały zestaw produktów i łatwość procesu gotowania pozwoli Ci przygotować obiad lub lunch dla bliskich bez większych kłopotów. Pachnące zioła nadają rybom niezrównany aromat i smak. Podawaj łososia na gorąco z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 3 % 1 g
243 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec łososia w śmietanie w piekarniku? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę. Odetnij głowę, ogon, wypatrosz. Dobrze spłucz rybę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój rybę w poprzek na 2 części,a następnie każdą połówkę wzdłuż grzbietu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij skórę, usuń grzbiet i kości, pokrój rybę na porcje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj koperek, drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filety rybne posolić, dodać koperek i aromatyczne zioła do smaku. Wlej olej roślinny i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś rybę do naczynia do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij rybę śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią i piecz w temperaturze 200 stopni. 30 minut. 5-10 minut przed gotowaniem zdejmij folię i pozwól rybom się zrumienić. Podawaj pieczonego łososia na gorąco z cytryną i ziołami. Smacznego!

średni łosoś miał około 850 gramów fileta. Możesz użyć dowolnej czerwonej ryby. Wygodnie jest wcześniej pokroić rybę, wtedy proces gotowania będzie znacznie szybszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy