ziemniaki z kurkami w piekarniku
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
ziemniaki z kurkami w piekarniku są przygotowywane prosto i bezpretensjonalnie. Produkty są proste, powszechne, niedrogie. Co może być smaczniejszego niż ziemniaki smażone z grzybami? A jeśli upieczesz go w śmietanie, to ogólnie jest pyszne!
1. Obierz cebulę i ziemniaki. Pokrój w paski.
2. Lekko rozmrozić kurki (lub obrać i spłukać świeże), pokroić losowo.
3. Na oleju słonecznikowym szybko usmaż ziemniaki z cebulą. Umieść w naczyniu do pieczenia.
4. Połóż również lekko smażone kurki na wierzchu i dodaj łyżkę tłustej śmietany.
5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny pod pokrywką.
6. Gotowe ziemniaki z kurkami w piekarniku posyp koperkiem i od razu podawaj-świetny obiad!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g