skład / składniki
metoda gotowania
W przypadku koszy ziemniaczanych weź trzy lub cztery duże ziemniaki. Obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
następnie przygotuj tłuczone ziemniaki z dodatkiem określonej ilości masła. Ostrożnie, aby się nie zwinąć, wbij surowe jajko w tłuczone ziemniaki, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostaw tłuczone ziemniaki do ostygnięcia. Jest jedno zastrzeżenie - w zależności od rodzaju ziemniaka może być potrzebna odrobina mąki w puree ziemniaczanym na pakiet ciasta ziemniaczanego, Zwykle dodaję dwie łyżki mąki.
z schłodzonego puree robimy kosze. Aby to zrobić, potrzebujemy silikonowych foremek do muffinek lub babeczek, jeśli foremki nie są silikonowe, są one wstępnie nasmarowane olejem roślinnym.
małe porcje tłuczonych ziemniaków (około jednej łyżki stołowej ze zjeżdżalnią)wkładamy do foremek i delikatnie rozprowadzamy ziemniaki wewnątrz formy na całym obszarze zwilżonymi rękami w wodzie. Wkładamy kosze ziemniaczane do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia, 15-20 minut.
wyjmij gotowe kosze z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć, aby się nie poparzyć. Następnie ostrożnie wyjmij nasze kosze ziemniaczane z foremek i pozostaw do ostygnięcia, aż całkowicie ostygną na ruszcie.
możesz wypełnić takie kosze wszystkim, na przykład kremem twarogowym z łososiem lub śledziem, a także dowolną ulubioną sałatką.
proponuję wypróbować opcję a la "Śledź pod futrem" w nowy sposób.
śledzie oczyszczamy ze skóry i kości, oddzielamy filet. Pokrój połowę jednego fileta śledziowego na małe kawałki. Ilość śledzia zależy od twojej miłości do tego produktu i zasolenia samego śledzia. Zetrzyj buraki i jajko na grubej tarce. Dodaj drobno posiekaną cebulę (możesz marynować). Doprawiamy majonezem. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
kosze ziemniaczane wypełniamy powstałą sałatką "futrem" i kładziemy na wierzchu kawałek śledzia i dekorujemy krążkami cebuli.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g