kosze ziemniaczane nadziewane w piekarniku

uniwersalne kosze (tartaletki) z puree ziemniaczanego. Najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie koszyczków do serwowania sałatek i różnych przekąsek. Proponuję moją opcję serwowania sałatki a la & quot; Śledź pod futrem & quot;.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 46 % 11 g
130 kcal
IG: 73 / 0 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

W przypadku koszy ziemniaczanych weź trzy lub cztery duże ziemniaki. Obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.

następnie przygotuj tłuczone ziemniaki z dodatkiem określonej ilości masła. Ostrożnie, aby się nie zwinąć, wbij surowe jajko w tłuczone ziemniaki, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostaw tłuczone ziemniaki do ostygnięcia. Jest jedno zastrzeżenie - w zależności od rodzaju ziemniaka może być potrzebna odrobina mąki w puree ziemniaczanym na pakiet ciasta ziemniaczanego, Zwykle dodaję dwie łyżki mąki.

z schłodzonego puree robimy kosze. Aby to zrobić, potrzebujemy silikonowych foremek do muffinek lub babeczek, jeśli foremki nie są silikonowe, są one wstępnie nasmarowane olejem roślinnym.

małe porcje tłuczonych ziemniaków (około jednej łyżki stołowej ze zjeżdżalnią)wkładamy do foremek i delikatnie rozprowadzamy ziemniaki wewnątrz formy na całym obszarze zwilżonymi rękami w wodzie. Wkładamy kosze ziemniaczane do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia, 15-20 minut.

wyjmij gotowe kosze z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć, aby się nie poparzyć. Następnie ostrożnie wyjmij nasze kosze ziemniaczane z foremek i pozostaw do ostygnięcia, aż całkowicie ostygną na ruszcie.

możesz wypełnić takie kosze wszystkim, na przykład kremem twarogowym z łososiem lub śledziem, a także dowolną ulubioną sałatką.

proponuję wypróbować opcję a la "Śledź pod futrem" w nowy sposób.

śledzie oczyszczamy ze skóry i kości, oddzielamy filet. Pokrój połowę jednego fileta śledziowego na małe kawałki. Ilość śledzia zależy od twojej miłości do tego produktu i zasolenia samego śledzia. Zetrzyj buraki i jajko na grubej tarce. Dodaj drobno posiekaną cebulę (możesz marynować). Doprawiamy majonezem. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.

kosze ziemniaczane wypełniamy powstałą sałatką "futrem" i kładziemy na wierzchu kawałek śledzia i dekorujemy krążkami cebuli.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy