ciasto z mąki migdałowej z płatkami kokosowymi

bardzo piękne, nieporównywalnie smaczne, na świątecznym stole! Ciasto z mąki migdałowej z płatkami kokosowymi ozdobi każde święto jednym swoim wyglądem. I jest też niesamowicie pyszny! Delikatny krem z twarogiem, biszkoptem migdałowym i białą czekoladą to boskie połączenie. A kokos go wzmacnia.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 37 % 19 g
węglowodany 47 % 24 g
307 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z mąki migdałowej z płatkami kokosowymi? Przede wszystkim przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do biszkoptu. Ilość składników jest obliczana na kształt o średnicy 22 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij białka do czystego i wstępnie odtłuszczonego pojemnika (możesz odtłuścić sokiem z cytryny). Dodaj szczyptę soli i ubij mikserem, aż pojawi się miękka biała piana. Dodaj połowę cukru i kontynuuj ubijanie, aż pojawią się stabilne szczyty. Biszkopt przygotowuje się bez dodawania proszku do pieczenia, więc struktura przyszłego ciasta zależy od prawidłowego ubijania białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej pozostały cukier do pojemnika z żółtkami i dodaj 2-3 krople aromatu migdałowego. Ubijaj do uzyskania gładkiej, jasnej masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ubite żółtka do białek. Ugniataj silikonową szpatułką w jednym kierunku. Nie przeszkadzaj zbytnio, w przeciwnym razie masa spadnie, a biszkopt nie zadziała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę migdałową i ponownie delikatnie wymieszaj wszystko w jednym kierunku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W 2-3 seriach dodaj przesianą mąkę pszenną. Delikatnie wymieszaj wszystko, unikając gwałtownych ruchów. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być płynny, ale niezbyt płynny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy masa będzie jednorodna, przestań mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj spód okrągłego kształtu pergaminem. Wlej ciasto i delikatnie wygładź powierzchnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Staraj się nie otwierać piekarnika przez pierwsze 20 minut, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi. Możesz sprawdzić gotowość ciasta za pomocą drewnianego szpikulca. Przebij środek ciasta, jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić ciasto do góry nogami. Wygodnie jest umieścić formę z ciastem na ruszcie lub na 2 miskach (jak na zdjęciu).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzony biszkopt można natychmiast wykorzystać do przygotowania ciasta lub owinąć folią spożywczą i pozostawić na noc. Zostawiłam ciasto do następnego dnia. Dzięki temu uzyskał pożądaną teksturę i nie kruszył się zbytnio podczas cięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj wszystkie produkty do przygotowania kremu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel czekoladę na tabliczki, Wyślij do małej chochli lub rondla.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlać 50 gr. od całkowitej ilości śmietany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Jeśli czekolada zostanie prześwietlona na kuchence, zwinie się. Wyjmij z pieca i ostudź.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij pozostałą śmietanę mikserem do stabilnych szczytów. Śmietana powinna być dobrze schłodzona, więc nie wyjmuj jej z lodówki wcześniej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj miękki twaróg do czekolady.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ubij mikserem elektrycznym, aż będzie gładki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyślij kremową mieszankę czekolady do śmietany.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj cukier puder.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Mieszaj silikonową szpatułką, aż będzie gładka.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj płatki kokosowe i wszystko ponownie wymieszaj. Krem jest gotowy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podziel biszkopt na 3 równe ciasta. Robię to za pomocą specjalnego pierścienia i cienkiego długiego noża.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przygotuj impregnację. Wymieszaj cukier w gorącej wodzie, dodaj kilka kropli aromatu migdałowego i ostudź.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Połóż pierwsze ciasto na płaskiej powierzchni. Nasmaruj go impregnacją.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Nałóż trzecią część twarogu, spłaszcz.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Następnie zrób to samo z resztą ciast i śmietaną.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Posmaruj boki ciasta resztkami kremu i posyp ze wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Włóż ciasto do lodówki na 4-6 godzin. Zwykle zostawiam na noc. Tak więc ciasta są maksymalnie nasycone delikatnym kremem kokosowym, smak deseru zostanie zakończony.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Udekoruj gotowe ciasto według własnego uznania. Mogą to być różne owoce, liście mięty, jagody lub cukierki "Raffaello".

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Gotowe!

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Pokrój ciasto na porcje i ciesz się niebiańskim smakiem!

smacznego!

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy