skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z mąki migdałowej z płatkami kokosowymi? Przede wszystkim przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do biszkoptu. Ilość składników jest obliczana na kształt o średnicy 22 cm.
Krok 2:
Wyślij białka do czystego i wstępnie odtłuszczonego pojemnika (możesz odtłuścić sokiem z cytryny). Dodaj szczyptę soli i ubij mikserem, aż pojawi się miękka biała piana. Dodaj połowę cukru i kontynuuj ubijanie, aż pojawią się stabilne szczyty. Biszkopt przygotowuje się bez dodawania proszku do pieczenia, więc struktura przyszłego ciasta zależy od prawidłowego ubijania białek.
Krok 3:
Wlej pozostały cukier do pojemnika z żółtkami i dodaj 2-3 krople aromatu migdałowego. Ubijaj do uzyskania gładkiej, jasnej masy.
Krok 4:
Przenieś ubite żółtka do białek. Ugniataj silikonową szpatułką w jednym kierunku. Nie przeszkadzaj zbytnio, w przeciwnym razie masa spadnie, a biszkopt nie zadziała.
Krok 5:
Dodaj mąkę migdałową i ponownie delikatnie wymieszaj wszystko w jednym kierunku.
Krok 6:
W 2-3 seriach dodaj przesianą mąkę pszenną. Delikatnie wymieszaj wszystko, unikając gwałtownych ruchów. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być płynny, ale niezbyt płynny.
Krok 7:
Gdy masa będzie jednorodna, przestań mieszać.
Krok 8:
Przykryj spód okrągłego kształtu pergaminem. Wlej ciasto i delikatnie wygładź powierzchnię.
Krok 9:
Wyślij do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Staraj się nie otwierać piekarnika przez pierwsze 20 minut, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi. Możesz sprawdzić gotowość ciasta za pomocą drewnianego szpikulca. Przebij środek ciasta, jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika.
Krok 10:
Schłodzić ciasto do góry nogami. Wygodnie jest umieścić formę z ciastem na ruszcie lub na 2 miskach (jak na zdjęciu).
Krok 11:
Schłodzony biszkopt można natychmiast wykorzystać do przygotowania ciasta lub owinąć folią spożywczą i pozostawić na noc. Zostawiłam ciasto do następnego dnia. Dzięki temu uzyskał pożądaną teksturę i nie kruszył się zbytnio podczas cięcia.
Krok 12:
Przygotuj wszystkie produkty do przygotowania kremu.
Krok 13:
Podziel czekoladę na tabliczki, Wyślij do małej chochli lub rondla.
Krok 14:
Wlać 50 gr. od całkowitej ilości śmietany.
Krok 15:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Jeśli czekolada zostanie prześwietlona na kuchence, zwinie się. Wyjmij z pieca i ostudź.
Krok 16:
Ubij pozostałą śmietanę mikserem do stabilnych szczytów. Śmietana powinna być dobrze schłodzona, więc nie wyjmuj jej z lodówki wcześniej.
Krok 17:
Dodaj miękki twaróg do czekolady.
Krok 18:
Ubij mikserem elektrycznym, aż będzie gładki.
Krok 19:
Wyślij kremową mieszankę czekolady do śmietany.
Krok 20:
Dodaj cukier puder.
Krok 21:
Mieszaj silikonową szpatułką, aż będzie gładka.
Krok 22:
Dodaj płatki kokosowe i wszystko ponownie wymieszaj. Krem jest gotowy.
Krok 23:
Podziel biszkopt na 3 równe ciasta. Robię to za pomocą specjalnego pierścienia i cienkiego długiego noża.
Krok 24:
Przygotuj impregnację. Wymieszaj cukier w gorącej wodzie, dodaj kilka kropli aromatu migdałowego i ostudź.
Krok 25:
Połóż pierwsze ciasto na płaskiej powierzchni. Nasmaruj go impregnacją.
Krok 26:
Nałóż trzecią część twarogu, spłaszcz.
Krok 27:
Następnie zrób to samo z resztą ciast i śmietaną.
Krok 28:
Posmaruj boki ciasta resztkami kremu i posyp ze wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Włóż ciasto do lodówki na 4-6 godzin. Zwykle zostawiam na noc. Tak więc ciasta są maksymalnie nasycone delikatnym kremem kokosowym, smak deseru zostanie zakończony.
Krok 29:
Udekoruj gotowe ciasto według własnego uznania. Mogą to być różne owoce, liście mięty, jagody lub cukierki "Raffaello".
Krok 30:
Gotowe!
Krok 31:
Pokrój ciasto na porcje i ciesz się niebiańskim smakiem!
smacznego!
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal / 100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g