skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka nadziewanego ziemniakami w piekarniku w rękawie? Produkty do gotowania nadziewanego kurczaka. Oczyść i umyj warzywa, umyj tusze z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi. Zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć majonez.
Krok 2:
Dodaj adżikę lub keczup, sól, przyprawy do kurczaka do miski ze śmietaną. Mieszaj sos, aż będzie gładki.
Krok 3:
Tusza z kurczaka jest obficie pokryta sosem. Pozostałością można nasmarować tusze z kurczaka od wewnątrz. Marynuj kurczaka w sosie przez 30 minut, aby nasycić go aromatem przypraw.
Krok 4:
W międzyczasie pokrój ziemniaki w drobną kostkę i cebulę w małe plasterki.
Krok 5:
W głębokiej misce połącz cebulę, ziemniaki, tymianek, sól.
Krok 6:
Mocno wypchaj tusze z kurczaka mięsem mielonym.
Krok 7:
Zszyj białą nicią spożywczą lub zszyj krawędzie cięcia wykałaczkami.
Krok 8:
Połącz krawędź rękawa do pieczenia z jednej strony specjalnym klipsem lub zawiąż nicią. Włóż nadziewanego kurczaka do środka, polej pozostałym sosem, Zamknij rękaw po drugiej stronie. Umieść kurczaka na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 1,5 - 2 godziny, aż będzie ugotowany. Gdy rękaw napompuje bańkę, nakłuj go na górze igłą w kilku miejscach i włóż blachę do pieczenia z powrotem do piekarnika. Uważaj, gorąca para!
Krok 9:
20 minut przed końcem gotowania kurczaka naciąć rękaw na górze i delikatnie go rozłożyć, aby płyn z niego nie wyciekł. To sprawi, że kurczak ładnie się zarumieni. Gotuj kurczaka, aż będzie ugotowany. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Tak wygląda gotowy kurczak.
Krok 10:
Usuń wykałaczki. Połóż kurczaka na talerzu, udekoruj warzywami, ziołami według własnych upodobań. Poczęstuj się! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g