kurczak nadziewany ziemniakami w piekarniku w rękawie

proste, smaczne, satysfakcjonujące! Rumiany kurczak z ziemniakami-pełny obiad! Bardzo smaczny, pachnący, rumiany kurczak! To danie jest bardzo satysfakcjonujące. Nie można go uzupełnić niczym, z wyjątkiem pikli lub świeżych warzyw, ziół. Ty i twoja rodzina, goście z przyjemnością zjedzą to danie i poproszą o suplementy!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 24 % 7 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka nadziewanego ziemniakami w piekarniku w rękawie? Produkty do gotowania nadziewanego kurczaka. Oczyść i umyj warzywa, umyj tusze z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi. Zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj adżikę lub keczup, sól, przyprawy do kurczaka do miski ze śmietaną. Mieszaj sos, aż będzie gładki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tusza z kurczaka jest obficie pokryta sosem. Pozostałością można nasmarować tusze z kurczaka od wewnątrz. Marynuj kurczaka w sosie przez 30 minut, aby nasycić go aromatem przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie pokrój ziemniaki w drobną kostkę i cebulę w małe plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce połącz cebulę, ziemniaki, tymianek, sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mocno wypchaj tusze z kurczaka mięsem mielonym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zszyj białą nicią spożywczą lub zszyj krawędzie cięcia wykałaczkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz krawędź rękawa do pieczenia z jednej strony specjalnym klipsem lub zawiąż nicią. Włóż nadziewanego kurczaka do środka, polej pozostałym sosem, Zamknij rękaw po drugiej stronie. Umieść kurczaka na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 1,5 - 2 godziny, aż będzie ugotowany. Gdy rękaw napompuje bańkę, nakłuj go na górze igłą w kilku miejscach i włóż blachę do pieczenia z powrotem do piekarnika. Uważaj, gorąca para!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    20 minut przed końcem gotowania kurczaka naciąć rękaw na górze i delikatnie go rozłożyć, aby płyn z niego nie wyciekł. To sprawi, że kurczak ładnie się zarumieni. Gotuj kurczaka, aż będzie ugotowany. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Tak wygląda gotowy kurczak.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń wykałaczki. Połóż kurczaka na talerzu, udekoruj warzywami, ziołami według własnych upodobań. Poczęstuj się! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy