zapiekanka z dyni z jabłkami w piekarniku

najdelikatniejsza zapiekanka szczególnie spodoba się Twoim dzieciom! Pyszna zapiekanka dyniowo-jabłkowa z posypką orzechową i ziarnami granatu.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 52 % 12 g
132 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
obraną dynię kroimy na kawałki, wkładamy do rondla pokrytego masłem i posypujemy cukrem.

rozłóż jabłka na dyni, drobno posiekane i obrane. Posyp je również cukrem.

wlej wodę do rondla, dodaj masło i włóż do piekarnika.

pieczemy do gotowości w 170-180 stopniach.

po przeniesieniu na talerze, udekoruj cynamonem, ziarnami granatu i posiekanymi orzechami.
zapiekanka z dyni i jabłek jest gotowa, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy