ciasto w jodełkę na Nowy Rok z ciast miodowych

bardzo piękny, bardzo smaczny, bardzo jasny, z nastrojem! Ciasto w jodełkę na Nowy Rok z ciast miodowych ozdobi Twoje wakacje i doda noworocznej atmosfery. Możesz zrobić dla niego ciasto w ciągu tygodnia, a następnie szybko upiec ciasta. Możesz udekorować ciasto na swój własny sposób. Najlepiej zrobić to za pomocą kolorowego kremu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 60 % 35 g
324 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto w jodełkę z ciast miodowych? Przede wszystkim przygotujemy ciasta. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do testu. Jajka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Wybierz dowolny miód, ale im bardziej aromatyczny, tym jaśniejsze będą wypieki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wygodne jest użycie nieprzywierającej patelni do przygotowania ciasta. Połącz w nim masło i miód. Podpal i podgrzej, aby masło się rozpuściło. Nie trzeba gotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz jajka z cukrem i lekko je ubij, aż pojawi się lekka piana. Nie przestając ubijać, wlej gorącą mieszankę miodu do jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż wszystko z powrotem do ognia i, ciągle mieszając, zagotuj. Zdejmij patelnię z ognia i wlej sodę do gorącej masy. Wymieszać. Masa MIODOWA zacznie się pienić i zwiększać objętość. Mieszaj masę przez minutę. Następnie odstaw na bok i ostudź, aż będzie ciepły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę do schłodzonej masy i zagnieść ciasto. Na tym etapie nadal będzie trochę przyklejony do rąk. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1-2 godziny. W tym czasie ciasto zostanie zaparzone, całkowicie ostygnie, stanie się miękkie, plastikowe i w ogóle nie przylgnie do rąk. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij szablon w jodełkę z kartki papieru A4. Podziel ciasto na 3 części i zwiń każdą w cienką warstwę o grubości 4-5 mm. Nakłuj go widelcem na całej powierzchni, aby ciasto unosiło się w bąbelkach podczas pieczenia. Włóż choinkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4-6 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasta miodowe pieczą się bardzo szybko. Skoncentruj się na piekarniku. Ciasta staną się miodowo-złote. Ochłodzić je.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do nadzienia. Śmietana powinna być schłodzona, a ser powinien mieć temperaturę pokojową. Nadzienie jagodowe może być dowolne. Bardzo podoba mi się połączenie z czarną porzeczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem w stabilną śmietanę. Następnie dodaj do niego twaróg.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod dolną choinkę upuść trochę kremu, aby nie ślizgał się po podłożu. Za pomocą toreb cukierniczych ułóż krem na całej powierzchni choinki, a na środku, nie sięgając do krawędzi, ułóż nadzienie jagodowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Więc Złóż ciasto. Umieść go w pudełku na ciasto i zamknij. W tej formie włóż ciasto do lodówki na jeden dzień. W zamkniętym pojemniku cała wilgoć zostanie wchłonięta do ciast, tym samym dobrze je impregnując.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto można ozdobić kremem, jagodami, owocami lub słodyczami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłej uczty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy