skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto w jodełkę z ciast miodowych? Przede wszystkim przygotujemy ciasta. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do testu. Jajka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Wybierz dowolny miód, ale im bardziej aromatyczny, tym jaśniejsze będą wypieki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Wygodne jest użycie nieprzywierającej patelni do przygotowania ciasta. Połącz w nim masło i miód. Podpal i podgrzej, aby masło się rozpuściło. Nie trzeba gotować.
Krok 3:
W osobnej misce połącz jajka z cukrem i lekko je ubij, aż pojawi się lekka piana. Nie przestając ubijać, wlej gorącą mieszankę miodu do jajek.
Krok 4:
Następnie włóż wszystko z powrotem do ognia i, ciągle mieszając, zagotuj. Zdejmij patelnię z ognia i wlej sodę do gorącej masy. Wymieszać. Masa MIODOWA zacznie się pienić i zwiększać objętość. Mieszaj masę przez minutę. Następnie odstaw na bok i ostudź, aż będzie ciepły.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę do schłodzonej masy i zagnieść ciasto. Na tym etapie nadal będzie trochę przyklejony do rąk. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1-2 godziny. W tym czasie ciasto zostanie zaparzone, całkowicie ostygnie, stanie się miękkie, plastikowe i w ogóle nie przylgnie do rąk. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Wytnij szablon w jodełkę z kartki papieru A4. Podziel ciasto na 3 części i zwiń każdą w cienką warstwę o grubości 4-5 mm. Nakłuj go widelcem na całej powierzchni, aby ciasto unosiło się w bąbelkach podczas pieczenia. Włóż choinkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4-6 minut.
Krok 7:
Ciasta miodowe pieczą się bardzo szybko. Skoncentruj się na piekarniku. Ciasta staną się miodowo-złote. Ochłodzić je.
Krok 8:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do nadzienia. Śmietana powinna być schłodzona, a ser powinien mieć temperaturę pokojową. Nadzienie jagodowe może być dowolne. Bardzo podoba mi się połączenie z czarną porzeczką.
Krok 9:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem w stabilną śmietanę. Następnie dodaj do niego twaróg.
Krok 10:
Pod dolną choinkę upuść trochę kremu, aby nie ślizgał się po podłożu. Za pomocą toreb cukierniczych ułóż krem na całej powierzchni choinki, a na środku, nie sięgając do krawędzi, ułóż nadzienie jagodowe.
Krok 11:
Więc Złóż ciasto. Umieść go w pudełku na ciasto i zamknij. W tej formie włóż ciasto do lodówki na jeden dzień. W zamkniętym pojemniku cała wilgoć zostanie wchłonięta do ciast, tym samym dobrze je impregnując.
Krok 12:
Gotowe ciasto można ozdobić kremem, jagodami, owocami lub słodyczami.
Krok 13:
Miłej uczty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g