owsianka dyniowa w piekarniku

owsianka okaże się pyszna-spodoba się wszystkim! Owsianka dyniowa w piekarniku, przygotowana zgodnie z tym oryginalnym przepisem, okazuje się prawie daniem restauracyjnym. Jest smaczny, pachnący, umiarkowanie słodki, delikatny i zdrowy. Jeśli masz dość zwykłej owsianki dyniowej, ta metoda gotowania zachwyci i otworzy nowe odcienie smaku tego prostego dania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 78 % 38 g
234 kcal
IG: 3 / 68 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

nie jest tajemnicą, że dynia jest bardzo przydatnym produktem w menu zarówno dzieci, jak i dorosłych. Niemniej jednak nie wszyscy lubią go jeść, zwłaszcza w postaci owsianki dyniowej. Ten przepis może zmienić stosunek do tego dania nawet najbardziej uporczywych miłośników dyni i owsianki z niego. Trochę wysiłku i... okazuje się, że to prawie danie restauracyjne!

oto jak zrobić taką owsiankę. Sekret pierwszy-zrobimy to w piekarniku! Sekret drugi-upiec dynię. Sekret trzeci-dla bardziej delikatnej tekstury gotowej owsianki dodaj śmietanę. A teraz szczegółowo...


jak zrobić owsiankę dyniową w piekarniku?

1. Upiec dynię. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a w tym czasie umyj i oczyść dynię. Wytnij środek, a następnie pokrój miąższ na duże kawałki, które włóż do naczynia do pieczenia. Wlej trochę wody na dno - dzięki temu dynia będzie bardziej soczysta. Piec dynię w określonej temperaturze przez 30. Powinien stać się miękki.

2. Podczas pieczenia dyni ugotuj i ostudź ryż, jeśli nie jest to wcześniej zrobione. Opłucz również rodzynki, a następnie zalej je ciepłą wodą na pół godziny. Po spuszczeniu wody i ponownym spłukaniu rodzynek, spłukaniu przegotowaną wodą i osuszeniu ręcznikami papierowymi.

3. Dynia jest upieczona, wyjmij formę z piekarnika, połóż kawałki dyni na płaskim naczyniu, pozwól im trochę ostygnąć. Przenieś kawałki dyni do miski blendera, wlej do niej śmietanę, wlej granulowany cukier i ubij wszystko razem - aż będzie gładkie i gładkie.

4. Naczynie do pieczenia, czyste, posmarować niewielką ilością masła, a następnie włożyć do niego powstałą mieszankę dyni - połowę. Wyślij tam ryż, spłaszcz go tylną stroną łyżki, a następnie dodaj rodzynki, ponownie spłaszcz. Przykryj wszystko pozostałym puree z dyni. połóż masło na przyszłej owsiance.

5. Dokręć formę na wierzchu warstwą folii do pieczenia. Umieść formę w nagrzanym piekarniku na 10 minut.

6. Wyjmij formę owsianki z piekarnika, zdejmij folię, udekoruj owsiankę pestkami dyni i ziołami. Możesz jednak ozdobić go dowolnie-orzechami , jagodami, kawałkami owoców itp.

podawaj owsiankę na gorąco z mlekiem!

smacznego!

pyszne i wykwintne śniadania!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g

Podobne przepisy