skład / składniki
metoda gotowania
nie jest tajemnicą, że dynia jest bardzo przydatnym produktem w menu zarówno dzieci, jak i dorosłych. Niemniej jednak nie wszyscy lubią go jeść, zwłaszcza w postaci owsianki dyniowej. Ten przepis może zmienić stosunek do tego dania nawet najbardziej uporczywych miłośników dyni i owsianki z niego. Trochę wysiłku i... okazuje się, że to prawie danie restauracyjne!
oto jak zrobić taką owsiankę. Sekret pierwszy-zrobimy to w piekarniku! Sekret drugi-upiec dynię. Sekret trzeci-dla bardziej delikatnej tekstury gotowej owsianki dodaj śmietanę. A teraz szczegółowo...
jak zrobić owsiankę dyniową w piekarniku?
1. Upiec dynię. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a w tym czasie umyj i oczyść dynię. Wytnij środek, a następnie pokrój miąższ na duże kawałki, które włóż do naczynia do pieczenia. Wlej trochę wody na dno - dzięki temu dynia będzie bardziej soczysta. Piec dynię w określonej temperaturze przez 30. Powinien stać się miękki.
2. Podczas pieczenia dyni ugotuj i ostudź ryż, jeśli nie jest to wcześniej zrobione. Opłucz również rodzynki, a następnie zalej je ciepłą wodą na pół godziny. Po spuszczeniu wody i ponownym spłukaniu rodzynek, spłukaniu przegotowaną wodą i osuszeniu ręcznikami papierowymi.
3. Dynia jest upieczona, wyjmij formę z piekarnika, połóż kawałki dyni na płaskim naczyniu, pozwól im trochę ostygnąć. Przenieś kawałki dyni do miski blendera, wlej do niej śmietanę, wlej granulowany cukier i ubij wszystko razem - aż będzie gładkie i gładkie.
4. Naczynie do pieczenia, czyste, posmarować niewielką ilością masła, a następnie włożyć do niego powstałą mieszankę dyni - połowę. Wyślij tam ryż, spłaszcz go tylną stroną łyżki, a następnie dodaj rodzynki, ponownie spłaszcz. Przykryj wszystko pozostałym puree z dyni. połóż masło na przyszłej owsiance.
5. Dokręć formę na wierzchu warstwą folii do pieczenia. Umieść formę w nagrzanym piekarniku na 10 minut.
6. Wyjmij formę owsianki z piekarnika, zdejmij folię, udekoruj owsiankę pestkami dyni i ziołami. Możesz jednak ozdobić go dowolnie-orzechami , jagodami, kawałkami owoców itp.
podawaj owsiankę na gorąco z mlekiem!
smacznego!
pyszne i wykwintne śniadania!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g