skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania & quot; pieczony indyk w rękawie w piekarniku & quot; weź pierś z indyka, olej słonecznikowy i przyprawy, odpowiednie przyprawy do kurczaka.
Krok 2:
Opłucz indyka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na duże porcje w poprzek włókien.
Krok 3:
Złożyć w głębokim naczyniu i marynować w mieszance soli, startej lub przepuszczonej przez czosnek, przyprawy i masło. dobrze wymieszaj, wcierając marynatę w mięso rękami.
Krok 4:
Przykryj szczelnie pokrywką lub dokręć folią i wyślij do lodówki na co najmniej pół godziny.
Krok 5:
Marynowany indyk jest złożony w rękawie do pieczenia, dodaj trochę wody, aby był soczysty i mocno zawiąż brzegi rękawa. Wykonaj nakłucia w rękawie u góry, aby para mogła się wydostać.
Krok 6:
Umieść rękaw na odpowiedniej blasze do pieczenia i włóż do piekarnika, obracając go o 180 stopni. Piec przez godzinę.
Krok 7:
Po upływie czasu pieczenia wyjmij blachę do pieczenia i ostrożnie nacinaj rękaw na górze. Unoszące się zapachy nie pozostawiają nikogo obojętnym!
Krok 8:
Umieść indyka na głębokim talerzu, polej wydzielonym sokiem i natychmiast podawaj. Smacznego!
pieczony indyk w rękawie w piekarniku to łatwe do przygotowania danie. Indyk okazuje się bardzo aromatyczny, smaczny, dosłownie rozpływający się w ustach. Wielu uważa pierś z indyka za suchą i twardą, w tym przypadku całkowicie się mylą. Marynata użyta w przepisie zmiękcza mięso na wstępnym etapie, dodane do niego masło otacza kawałki indyka, zachowując własne soki. Do rękawa do pieczenia dodaje się wodę, która również zapobiega przesuszeniu mięsa. Więc spróbuj, nie zastanawiając się długo-danie jest całkowicie w swojej strukturze i całkowicie odzyskuje swój cel. Możesz ugotować indyka w rękawie na świątecznym stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g