Pieczona pierś z indyka w rękawie w piekarniku

pieczony indyk w rękawie w piekarniku to idealny lunch! Pieczony indyk w rękawie w piekarniku nadaje się na lunch lub kolację jako danie główne, możesz go ugotować na świątecznym stole. Jako dodatek możesz podawać gotowane lub pieczone ziemniaki-jest to bardzo ulotne, umieszczając je na krawędzi blachy do pieczenia - gotowany ryż, makaron. Odpowiednie będą wszelkie sosy i warzywa, a także pikantne warzywa.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 3 % 1 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania & quot; pieczony indyk w rękawie w piekarniku & quot; weź pierś z indyka, olej słonecznikowy i przyprawy, odpowiednie przyprawy do kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz indyka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na duże porcje w poprzek włókien.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złożyć w głębokim naczyniu i marynować w mieszance soli, startej lub przepuszczonej przez czosnek, przyprawy i masło. dobrze wymieszaj, wcierając marynatę w mięso rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj szczelnie pokrywką lub dokręć folią i wyślij do lodówki na co najmniej pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynowany indyk jest złożony w rękawie do pieczenia, dodaj trochę wody, aby był soczysty i mocno zawiąż brzegi rękawa. Wykonaj nakłucia w rękawie u góry, aby para mogła się wydostać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść rękaw na odpowiedniej blasze do pieczenia i włóż do piekarnika, obracając go o 180 stopni. Piec przez godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upływie czasu pieczenia wyjmij blachę do pieczenia i ostrożnie nacinaj rękaw na górze. Unoszące się zapachy nie pozostawiają nikogo obojętnym!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść indyka na głębokim talerzu, polej wydzielonym sokiem i natychmiast podawaj. Smacznego!

pieczony indyk w rękawie w piekarniku to łatwe do przygotowania danie. Indyk okazuje się bardzo aromatyczny, smaczny, dosłownie rozpływający się w ustach. Wielu uważa pierś z indyka za suchą i twardą, w tym przypadku całkowicie się mylą. Marynata użyta w przepisie zmiękcza mięso na wstępnym etapie, dodane do niego masło otacza kawałki indyka, zachowując własne soki. Do rękawa do pieczenia dodaje się wodę, która również zapobiega przesuszeniu mięsa. Więc spróbuj, nie zastanawiając się długo-danie jest całkowicie w swojej strukturze i całkowicie odzyskuje swój cel. Możesz ugotować indyka w rękawie na świątecznym stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g

Podobne przepisy