skład / składniki
gotowanie krok po kroku
niedawno mój mąż łowił ryby, skąd przyniósł połów kilku okoni i kilku dość dużych karpi. Z okoni ugotowałem dobre ucho. Z karpi postanowiono przygotować takie jedzenie, jak karp pieczony w piekarniku. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na to drugie danie. Zaczynamy od obierania marchewek i tarcia na grubej tarce. Obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Teraz lekko podsmaż marchewkę i cebulę na małym ogniu przez kilka minut. Następnie umieść warzywa w uprzednio naoliwionym ogniotrwałym naczyniu do pieczenia. Teraz opłucz rybę, oczyść, wyjmij wnętrzności i ponownie spłucz. Teraz wykonaj nacięcia w rybie po obu stronach, posmaruj majonezem z przyprawami, pieprzem. Wykonaj cięcia. Wewnątrz ryby umieść pokrojone pomidory i drobno posiekany koperek. Teraz połóż przygotowaną rybę na warzywach. Natrzyj skórkę z cytryny na wierzch, wyciśnij czosnek, polej oliwą z oliwek. Teraz umieść naczynie do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 30 minut.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Karp smażony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g