skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:
Do wody wkładamy masło lub margarynę na kawałki, stawiamy na umiarkowanym ogniu i doprowadzamy do wrzenia
Krok 3:
A my na razie mierzymy szklankę mąki, dodajemy szczyptę soli i cukru
Krok 4:
A woda w międzyczasie już się zagotowała
Krok 5:
Natychmiast wlej gorącą wodę z masłem do mąki i wymieszaj szpatułką
Krok 6:
Teraz wbijamy jajko, mieszamy
Krok 7:
Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto
Krok 8:
Ciasto jest miękkie, elastyczne, bardzo wygodne w pracy. Teraz wyjmujemy ciasto do lodówki na 30 minut
Krok 9:
W międzyczasie zajmijmy się nadzieniem: przygotowujemy niezbędne składniki
Krok 10:
Serek trzy na tarce
Krok 11:
Drobno posiekaj koperek lub inne warzywa
Krok 12:
Dodaj do bryndzy
Krok 13:
Posyp ziołami prowansalskimi
Krok 14:
Wymieszaj-i nadzienie jest gotowe!
Krok 15:
Po pół godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na około 12 równych części
Krok 16:
Ugniatamy Kolobochki rękami w ciasto
Krok 17:
Rozłóż nadzienie
Krok 18:
Szczypanie krawędzi-okazuje się, że jest to takie słodkie ciasto
Krok 19:
Przenieś na blachę do pieczenia z pergaminem do pieczenia nasmarowaną olejem roślinnym
Krok 20:
A do dekoracji ciast potrzebujesz jajka i sezamu
Krok 21:
Smarujemy jajkiem
Krok 22:
Jajko nada pasztecikom złoty kolor
Krok 23:
Posyp sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut na złoty kolor
Krok 24:
Nasze ciasta są gotowe!
Krok 25:
Wspaniała uczta zarówno na wakacje, jak i na codzienny stół!
Krok 26:
Smacznego!
pamiętaj, aby zrobić te paszteciki - są pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g