skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec cukinię z kiełbasą, serem i pomidorami w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Cukinię i pomidory dobrze spłucz z zanieczyszczeń. Weź dowolny ser, ale aby dobrze się zetrzeć.
Krok 2:
Mam młodą cukinię. Jego skórka jest miękka, a nasiona nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Cukinię pokroić w kółka o grubości około 2 cm.
Krok 3:
Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej-szklanej, metalowej lub ceramicznej. Nasmaruj formę olejem roślinnym i ułóż pokrojone krążki cukinii. Posolić je trochę.
Krok 4:
Zetrzyj kiełbasę i ser na grubej tarce. Dodaj do nich majonez i wszystko wymieszaj. Odłóż trochę startego sera na bok.
Krok 5:
Rozłóż kiełbasę z serem równomiernie na krążkach cukinii.
Krok 6:
Pokrój pomidory w plasterki i ułóż na cukinii. I posyp tartym serem na pomidory. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Z cukinii pojawi się pewna ilość soku, który po upieczeniu prawie cały wyparuje. Sama cukinia stanie się bardziej miękka. Ser się stopi i lekko zrumieni.
Krok 7:
Wyjmij gotową cukinię z piekarnika, przełóż na półmisek i podawaj!
Krok 8:
Pyszne na gorąco! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g