cukinia z kiełbasą i serem z pomidorami w piekarniku

soczyste, jasne, apetyczne, na świątecznym stole! Cukinia z kiełbasą w piekarniku to świetna gorąca przystawka i drugie danie. Można do niego dodawać inne składniki, uzyskując nowe smaki. Będą odpowiednie na śniadanie, obiad i przekąskę!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 13 % 3 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec cukinię z kiełbasą, serem i pomidorami w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Cukinię i pomidory dobrze spłucz z zanieczyszczeń. Weź dowolny ser, ale aby dobrze się zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mam młodą cukinię. Jego skórka jest miękka, a nasiona nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Cukinię pokroić w kółka o grubości około 2 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej-szklanej, metalowej lub ceramicznej. Nasmaruj formę olejem roślinnym i ułóż pokrojone krążki cukinii. Posolić je trochę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj kiełbasę i ser na grubej tarce. Dodaj do nich majonez i wszystko wymieszaj. Odłóż trochę startego sera na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż kiełbasę z serem równomiernie na krążkach cukinii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w plasterki i ułóż na cukinii. I posyp tartym serem na pomidory. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Z cukinii pojawi się pewna ilość soku, który po upieczeniu prawie cały wyparuje. Sama cukinia stanie się bardziej miękka. Ser się stopi i lekko zrumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotową cukinię z piekarnika, przełóż na półmisek i podawaj!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszne na gorąco! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy