skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec soczyste piersi z kaczki w piekarniku? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Jeśli masz mięso z zamrażarki, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Usuń resztki piór z piersi, jeśli takie istnieją, spłucz i osusz papierowymi serwetkami. Na mięsie nie powinno być resztek wody, jest to bardzo ważne.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Wlej olej roślinny i sos sojowy do głębokiego małego pojemnika. Dodaj musztardę i miód. Obierz czosnek i przepuść przez prasę-ile użyć czosnku? Określ jego ilość według własnych preferencji smakowych, wziąłem 4 zęby. W razie potrzeby dodaj sól, ale pamiętaj, że sos sojowy sam w sobie jest słony. Dodaj również suche przyprawy i mielony pieprz. Wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Wyślij piersi kaczki do głębokiego pojemnika. Dokładnie wymieszaj, aby kaczka była całkowicie w marynacie. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki na co najmniej godzinę. Im dłużej piersi są marynowane,tym smaczniejsze będą. Możesz zostawić w lodówce na całą noc.
Krok 4:
Umieść marynowaną kaczkę w naczyniu do pieczenia. Wyślij do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości. Ile czasu i w jakim trybie gotować mięso? Skoncentruj się na możliwościach swojego piekarnika. Pieczę w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut. Jeśli gotujesz w piekarniku po raz pierwszy, okresowo sprawdzaj stopień gotowości, aby nie prześwietlić piersi i aby pozostały jak najbardziej soczyste.
Krok 5:
Gotowe piersi z kaczki zalać sokiem powstałym podczas pieczenia.
Krok 6:
Podawaj natychmiast na gorąco.
Krok 7:
Zaoferuj kaczce świeże warzywa i sałatki. Udekoruj naczynie kilkoma gałązkami koperku lub pietruszki.
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kaczki - 241 kcal/100g