pierś z kaczki jest soczysta i miękka w piekarniku

najdelikatniejszy i najsmaczniejszy filet z kaczki! Pierś z kaczki jest soczysta i miękka w piekarniku, marynowana w sosie sojowym z miodem, okazuje się bardzo smaczna. Idealna opcja na świąteczny stół, romantyczną kolację lub rodzinny obiad.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 16 g
tłuszcze 44 % 19 g
węglowodany 19 % 8 g
252 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec soczyste piersi z kaczki w piekarniku? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Jeśli masz mięso z zamrażarki, wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Usuń resztki piór z piersi, jeśli takie istnieją, spłucz i osusz papierowymi serwetkami. Na mięsie nie powinno być resztek wody, jest to bardzo ważne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Wlej olej roślinny i sos sojowy do głębokiego małego pojemnika. Dodaj musztardę i miód. Obierz czosnek i przepuść przez prasę-ile użyć czosnku? Określ jego ilość według własnych preferencji smakowych, wziąłem 4 zęby. W razie potrzeby dodaj sól, ale pamiętaj, że sos sojowy sam w sobie jest słony. Dodaj również suche przyprawy i mielony pieprz. Wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij piersi kaczki do głębokiego pojemnika. Dokładnie wymieszaj, aby kaczka była całkowicie w marynacie. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki na co najmniej godzinę. Im dłużej piersi są marynowane,tym smaczniejsze będą. Możesz zostawić w lodówce na całą noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść marynowaną kaczkę w naczyniu do pieczenia. Wyślij do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości. Ile czasu i w jakim trybie gotować mięso? Skoncentruj się na możliwościach swojego piekarnika. Pieczę w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut. Jeśli gotujesz w piekarniku po raz pierwszy, okresowo sprawdzaj stopień gotowości, aby nie prześwietlić piersi i aby pozostały jak najbardziej soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe piersi z kaczki zalać sokiem powstałym podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj natychmiast na gorąco.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaoferuj kaczce świeże warzywa i sałatki. Udekoruj naczynie kilkoma gałązkami koperku lub pietruszki.

smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g

Podobne przepisy