skład / składniki
metoda gotowania
kaczka z pigwą to aromatyczne i pikantne danie, które jest przeznaczone przede wszystkim na święta i uroczyste rodzinne obiady. Do tego dania musisz wziąć najbardziej pachnącą pigwę, którą można znaleźć tylko na rynku lub w supermarkecie.
tusza z kaczki musi być wstępnie rozmrożona i całkowicie gotowa do gotowania. Oznacza to, że jego skórę najlepiej posmarować, aby usunąć pojedyncze pióra(bez piór kaczki jest dużo przyjemniej). W tuszy kaczki nie powinno być żadnych wnętrzności, myj ją dokładnie pod bieżącą wodą z zewnątrz i od wewnątrz. Następnie wycieramy lnianą lub papierową serwetką. Teraz pocieramy solą zmieszaną ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, w ten sam sposób – od wewnątrz i na zewnątrz. Widelcem wykonujemy kilka nakłuć na tuszy kaczki. Możesz nie widelcem, ale ostrą wykałaczką.
teraz pokrój każdy owoc pigwy na osiem plasterków, usuń rdzenie. I włóż pigwę do kaczki. Wypełniamy wszystkie puste przestrzenie. Teraz mocujemy skórę kaczki wykałaczkami i zawiązujemy nogi i skrzydła nitką, aby pięknie się upiekły. Posmaruj całą kaczkę miodem na wierzchu.
kładziemy kaczkę na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Lepiej umieścić blachę do pieczenia na środku. Po dwudziestu minutach pozostałe kawałki pigwy można umieścić na blasze do pieczenia na tłuszczu wyciekającym z kaczki. Aby zapobiec wysychaniu tuszy, od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i polewamy kaczkę tłuszczem. Pełne przygotowanie potrawy zajmie około godziny.
aby sprawdzić gotowość jedzenia, musisz przebić kaczkę długą igłą dziewiarską. Jeśli przezroczysty płyn wypłynie z nakłucia, mięso jest gotowe.
tak! Przepis kulinarny pochodzi z kuchni gruzińskiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g

