Chuda faszerowana papryka z ryżem i grzybami w piekarniku

najlepszy przepis na wegetariańską faszerowaną paprykę! Świetne połączenie smaków mięsistej słodkiej papryki i wegetariańskiego nadzienia na bazie ryżu. Można go podawać nawet w okresie postu lub diety. Biorę paprykę w różnych kolorach, a danie bawi się jasnymi kolorami na stole!
Lisa MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 59 % 10 g
87 kcal
IG: 70 / 30 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

jak zrobić chudą faszerowaną paprykę z ryżem i grzybami w piekarniku? Faszerowana papryka wydaje się bardzo skomplikowanym daniem, ale tak naprawdę nie jest. Gotowanie w piekarniku eliminuje wstępne gotowanie i nie traci z tego powodu smaku.

Ustaw piekarnik na 190 stopni. Papryka do nadziewania musi być schludna, mięsista i najlepiej w różnych kolorach. Wtedy danie okaże się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne.Z papryki odetnij część ogonem, aby można było następnie przykryć zawartość pozostałą pokrywką. Zostaw też sam ogon.Usuń nasiona, umyj i wysusz paprykę.

gotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, podgrzej i podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj ryż, dobrze wymieszaj i podgrzej na patelni wraz z olejem i cebulą przez 5 minut.

grzyby spłucz wodą, drobno posiekaj i dodaj do ryżu, dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz zastąpić grzyby leśne zwykłymi grzybami. Umyj liście tymianku i pietruszkę i drobno posiekaj, dodaj do ryżu. Dopraw papryką, solą, mielonym pieprzem, wymieszaj. Smaż zawartość patelni, aż grzyby będą miękkie. Zwykle zajmuje to około 7 minut.

zmiażdż połowę pomidorów we własnym soku i połóż na dnie formy, w której pieczemy paprykę w piekarniku. Napełnij każdą paprykę gorącym nadzieniem ryżowym, przykryj pokrywką, aby całe nadzienie pozostało w środku.

umieść paprykę pionowo w formie. Przykryj bulionem i ułóż pozostałe pomidory wokół papryki. Dodaj liście laurowe, gałązki tymianku do bulionu, przykryj i wyślij pieprz do nagrzanego piekarnika na 50 minut.

gdy papryka jest gotowa, otwórz pokrywkę i pozostaw ją w piekarniku na kolejne 10 minut. Wyjmij formę z piekarnika, ponownie przykryj pokrywką, odstaw na 10 minut na stół i podawaj, posypując liśćmi tymianku.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy