skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić chudą faszerowaną paprykę z ryżem i grzybami w piekarniku? Faszerowana papryka wydaje się bardzo skomplikowanym daniem, ale tak naprawdę nie jest. Gotowanie w piekarniku eliminuje wstępne gotowanie i nie traci z tego powodu smaku.
Ustaw piekarnik na 190 stopni. Papryka do nadziewania musi być schludna, mięsista i najlepiej w różnych kolorach. Wtedy danie okaże się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne.Z papryki odetnij część ogonem, aby można było następnie przykryć zawartość pozostałą pokrywką. Zostaw też sam ogon.Usuń nasiona, umyj i wysusz paprykę.
gotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, podgrzej i podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj ryż, dobrze wymieszaj i podgrzej na patelni wraz z olejem i cebulą przez 5 minut.
grzyby spłucz wodą, drobno posiekaj i dodaj do ryżu, dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz zastąpić grzyby leśne zwykłymi grzybami. Umyj liście tymianku i pietruszkę i drobno posiekaj, dodaj do ryżu. Dopraw papryką, solą, mielonym pieprzem, wymieszaj. Smaż zawartość patelni, aż grzyby będą miękkie. Zwykle zajmuje to około 7 minut.
zmiażdż połowę pomidorów we własnym soku i połóż na dnie formy, w której pieczemy paprykę w piekarniku. Napełnij każdą paprykę gorącym nadzieniem ryżowym, przykryj pokrywką, aby całe nadzienie pozostało w środku.
umieść paprykę pionowo w formie. Przykryj bulionem i ułóż pozostałe pomidory wokół papryki. Dodaj liście laurowe, gałązki tymianku do bulionu, przykryj i wyślij pieprz do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
gdy papryka jest gotowa, otwórz pokrywkę i pozostaw ją w piekarniku na kolejne 10 minut. Wyjmij formę z piekarnika, ponownie przykryj pokrywką, odstaw na 10 minut na stół i podawaj, posypując liśćmi tymianku.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g