Placindy mołdawskie z dynią w piekarniku

można zmieniać różne dodatki i eksperymentować. Niezwykle smaczne tortille o zabawnej nazwie placinda pochodzą z Mołdawii. U nas to ciasto jest mało znane, a tymczasem niczego takiego jeszcze nie próbowałeś. Okazuje się bardzo smaczny. Chrupiące kruche ciasto i słodkie nadzienie dyniowe.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 78 % 32 g
187 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki; woda; olej roślinny; ocet stołowy (9%) i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz wodę, sól, ocet i olej. Wymieszaj trzepaczką. Ocet nadaje ciastu elastyczność, dzięki czemu można go rozwałkować tak cienko, że widać przez niego stół. A jednocześnie nie pęka podczas tworzenia łożysk. Jednocześnie sam ocet nie jest wyczuwalny w gotowych wypiekach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę przesiać i zagnieść gładkie, jednorodne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Na początku ciasto przylgnie do dłoni, ale po ugniataniu lepkość zniknie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwinąć ciasto w kulkę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy dyni i cukru. Lepiej jest wziąć pachnącą, słodką dynię typu Hokkaido.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz dynię i nasiona. Zetrzyj dynię na grubej lub średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż startą dynię do miski, dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw na 10 minut, aby dynia wypuściła sok. Odcedź uwolniony sok, dynię można lekko wycisnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na 4 równe części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdy kawałek w cienką kwadratową warstwę. Ciasto jest bardzo plastyczne, najważniejsze jest to, że powierzchnia i wałek do ciasta są dobrze odkurzone mąką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż czwartą część nadzienia na środku każdej warstwy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwinąć krawędzie ciasta, aby uzyskać równy kwadrat. Możesz lekko odciągnąć końcówki ciasta na boki. Złóż krawędzie na środku i dociśnij. W ten sposób nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia. Złożyłem tylko kopertę i nic mi nie wyciekło. Co najważniejsze, krawędzie ciasta powinny wyć zachodzić na siebie, aby nie było otwartych miejsc z nadzieniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś powstały przedmiot na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, szwem w dół. Piec placindy przez około 30 minut w 190°C.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj gotowe łożyska masłem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pyszne! Po prostu nie można się oderwać na gorąco, ale po ostygnięciu są również pyszne. Smacznego!

nadzienia mogą być bardzo różnorodne, ale ciasto zachowuje się inaczej w piekarniku i na patelni. W piekarniku ciasto napompowuje się, tworząc wewnątrz wnękę powietrzną. I nie spada nawet po wyjęciu ciasta z piekarnika. Samo ciasto jest lekko kruche, chrupiące, nadzienie dyniowe przykleja się do wnętrza ciasta.
zrobiłam dwa rodzaje placindów: słodkie z dynią i niesłodzone z twarogiem. Pierwsze upiekłam w piekarniku, drugie usmażyłam na patelni w oleju. Ciasto w smażonych placindach przypomina nieco Czeburek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy