skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki; woda; olej roślinny; ocet stołowy (9%) i sól.
Krok 2:
W misce połącz wodę, sól, ocet i olej. Wymieszaj trzepaczką. Ocet nadaje ciastu elastyczność, dzięki czemu można go rozwałkować tak cienko, że widać przez niego stół. A jednocześnie nie pęka podczas tworzenia łożysk. Jednocześnie sam ocet nie jest wyczuwalny w gotowych wypiekach.
Krok 3:
Mąkę przesiać i zagnieść gładkie, jednorodne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Na początku ciasto przylgnie do dłoni, ale po ugniataniu lepkość zniknie.
Krok 4:
Zwinąć ciasto w kulkę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 15 minut.
Krok 5:
Farsz. Do nadzienia potrzebujemy dyni i cukru. Lepiej jest wziąć pachnącą, słodką dynię typu Hokkaido.
Krok 6:
Obierz dynię i nasiona. Zetrzyj dynię na grubej lub średniej tarce.
Krok 7:
Włóż startą dynię do miski, dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Pozostaw na 10 minut, aby dynia wypuściła sok. Odcedź uwolniony sok, dynię można lekko wycisnąć.
Krok 9:
Podziel ciasto na 4 równe części.
Krok 10:
Rozwałkuj każdy kawałek w cienką kwadratową warstwę. Ciasto jest bardzo plastyczne, najważniejsze jest to, że powierzchnia i wałek do ciasta są dobrze odkurzone mąką.
Krok 11:
Połóż czwartą część nadzienia na środku każdej warstwy.
Krok 12:
Zwinąć krawędzie ciasta, aby uzyskać równy kwadrat. Możesz lekko odciągnąć końcówki ciasta na boki. Złóż krawędzie na środku i dociśnij. W ten sposób nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia. Złożyłem tylko kopertę i nic mi nie wyciekło. Co najważniejsze, krawędzie ciasta powinny wyć zachodzić na siebie, aby nie było otwartych miejsc z nadzieniem.
Krok 13:
Przenieś powstały przedmiot na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, szwem w dół. Piec placindy przez około 30 minut w 190°C.
Krok 14:
Posmaruj gotowe łożyska masłem.
Krok 15:
Pyszne! Po prostu nie można się oderwać na gorąco, ale po ostygnięciu są również pyszne. Smacznego!
nadzienia mogą być bardzo różnorodne, ale ciasto zachowuje się inaczej w piekarniku i na patelni. W piekarniku ciasto napompowuje się, tworząc wewnątrz wnękę powietrzną. I nie spada nawet po wyjęciu ciasta z piekarnika. Samo ciasto jest lekko kruche, chrupiące, nadzienie dyniowe przykleja się do wnętrza ciasta.
zrobiłam dwa rodzaje placindów: słodkie z dynią i niesłodzone z twarogiem. Pierwsze upiekłam w piekarniku, drugie usmażyłam na patelni w oleju. Ciasto w smażonych placindach przypomina nieco Czeburek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g