skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z bekonem i serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Dobrze opłucz i osusz średniej wielkości ziemniaki ręcznikami papierowymi.
Krok 2:

Obrane ziemniaki pokrój w krążki o grubości około 3 mm. Jeśli chcesz, gotuj je w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, wyciągnij łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby wchłonęły nadmiar wilgoci. Następnie czas gotowania zapiekanki w piekarniku zostanie skrócony do około 30 minut. Nie gotowałam.
Krok 3:

Opłucz cukinię, osusz ręcznikami papierowymi, a także pokrój w plastry o grubości około 3-5 mm.Jeśli masz młodą cukinię, nie musisz obierać skóry. Obierz przejrzałą cukinię, pokrój na pół, usuń nasiona, pokrój w półpierścienie.
Krok 4:

Pokrój paprykę na pół, obierz nasiona. Pokrój połowę pieprzu, jak chcesz. Pokroiłem w paski, ale jest to możliwe na większe kawałki.
Krok 5:

Pokrój paski boczku na pół i lekko podsmaż na suchej patelni po obu stronach, aż lekko się zrumienią.
Krok 6:

Jak zrobić sos serowy? Przygotuj niezbędne składniki. Weź śmietanę niezbyt tłustą 10-15%. Użyj wysokiej jakości masła, dobrze, jeśli jest ghee.
Krok 7:

Obierz cebulę, opłucz ją pod zimną wodą. Pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim posiekaną cebulę do miękkości.
Krok 8:

Posyp cebulę mąką, aby wymieszać. Wlej śmietanę, dodaj starty ser. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, około 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem według własnych upodobań.
Krok 9:

Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż krążki ziemniaczane, boczek i cukinię w jednej warstwie, rozłóż paprykę na wierzchu. Inna opcja. Jeśli chcesz, ułóż warzywa na żeberku naprzemiennie. Na wierzch ułóż boczek i paprykę. Wegetarianie mogą w ogóle nie dodawać boczku.
Krok 10:

Napełnij wszystkie warzywa bekonem przygotowanym sosem śmietanowo-serowym.
Krok 11:

Przykryj formę folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 45 do 50 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 12:

Zaoferuję pyszną opcję podania takiej zapiekanki warzywnej. Podczas pieczenia przygotuj omlet. Aby to zrobić, lekko ubij 2-3 jajka widelcem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wlać mieszaninę jajek i smażyć omlet do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Połóż omlet na przygotowanej zapiekance, udekoruj plasterkami świeżych pomidorów.
Krok 13:

Podawaj zapiekankę ziemniaczaną z sosem serowym na gorąco z ziołami. Smacznego!
taką zapiekankę z sosem serowym można przygotować tylko z jednego ziemniaka bez dodatku cukinii i papryki. Wręcz przeciwnie, zestaw warzyw można zmienić według własnego uznania. Na przykład dodanie bakłażana lub kalafiora, zielonej fasoli, zielonego groszku.
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g


