Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem w piekarniku

z dostępnych produktów, obfite, jasne, apetyczne! Zapiekanka ziemniaczana z bekonem i serem sprawdzi się na prosty, codzienny obiad. Przepis nie sprawi ci żadnych trudności. Wszystko tutaj jest jasne i proste. Danie nie wymaga samowystarczalności, ale można je podawać jako dodatek do mięsa.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 41 % 9 g
140 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z bekonem i serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Dobrze opłucz i osusz średniej wielkości ziemniaki ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki pokrój w krążki o grubości około 3 mm. Jeśli chcesz, gotuj je w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, wyciągnij łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby wchłonęły nadmiar wilgoci. Następnie czas gotowania zapiekanki w piekarniku zostanie skrócony do około 30 minut. Nie gotowałam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz cukinię, osusz ręcznikami papierowymi, a także pokrój w plastry o grubości około 3-5 mm.Jeśli masz młodą cukinię, nie musisz obierać skóry. Obierz przejrzałą cukinię, pokrój na pół, usuń nasiona, pokrój w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój paprykę na pół, obierz nasiona. Pokrój połowę pieprzu, jak chcesz. Pokroiłem w paski, ale jest to możliwe na większe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paski boczku na pół i lekko podsmaż na suchej patelni po obu stronach, aż lekko się zrumienią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić sos serowy? Przygotuj niezbędne składniki. Weź śmietanę niezbyt tłustą 10-15%. Użyj wysokiej jakości masła, dobrze, jeśli jest ghee.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę, opłucz ją pod zimną wodą. Pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim posiekaną cebulę do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp cebulę mąką, aby wymieszać. Wlej śmietanę, dodaj starty ser. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, około 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż krążki ziemniaczane, boczek i cukinię w jednej warstwie, rozłóż paprykę na wierzchu. Inna opcja. Jeśli chcesz, ułóż warzywa na żeberku naprzemiennie. Na wierzch ułóż boczek i paprykę. Wegetarianie mogą w ogóle nie dodawać boczku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij wszystkie warzywa bekonem przygotowanym sosem śmietanowo-serowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 45 do 50 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zaoferuję pyszną opcję podania takiej zapiekanki warzywnej. Podczas pieczenia przygotuj omlet. Aby to zrobić, lekko ubij 2-3 jajka widelcem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wlać mieszaninę jajek i smażyć omlet do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Połóż omlet na przygotowanej zapiekance, udekoruj plasterkami świeżych pomidorów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj zapiekankę ziemniaczaną z sosem serowym na gorąco z ziołami. Smacznego!

taką zapiekankę z sosem serowym można przygotować tylko z jednego ziemniaka bez dodatku cukinii i papryki. Wręcz przeciwnie, zestaw warzyw można zmienić według własnego uznania. Na przykład dodanie bakłażana lub kalafiora, zielonej fasoli, zielonego groszku.

śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy