ziemniaki ze śmietaną i czosnkiem w piekarniku

ziemniaki nigdy nie były tak delikatne! Ziemniaki ze śmietaną i czosnkiem w piekarniku to szczególnie delikatne i satysfakcjonujące gorące danie. Sos na bazie śmietany otacza każdy plasterek ziemniaka, a czosnek w połączeniu z przyprawami nadaje korzeniom pikantny smak i daje niesamowity aromat.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 65 % 15 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 180-200 stopni. Będzie potrzebny nieco później, gdy ziemniaki zostaną już pokrojone, a sos zostanie zmieszany. Aby jednak danie było soczyste i smaczne, należy je umieścić w już rozgrzanym piekarniku.

obierz ziemniaki, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie cienko pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Takie cięcie pomoże ziemniakom mieć czas na gotowanie, a jednocześnie pozostanie soczystym i nasączonym sosem.

w misce lub głębokim talerzu wymieszaj sos ziemniaczany. Aby to zrobić, wlej śmietanę do pojemnika (możesz wziąć niezbyt tłustą 10-15%). Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Czosnek obrać, umyć i posiekać za pomocą prasy. Umyj świeże gałązki tymianku, osusz i drobno posiekaj. Do śmietany dodać również posiekany czosnek i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zwykłym widelcem.

wybierz odpowiednie naczynie do pieczenia i dobrze posmaruj masłem.

na dnie naczynia do pieczenia ułożyć część pokrojonych w plastry ziemniaków. Na wierzch polać bitą śmietaną. Następnie połóż ziemniaki ponownie drugą warstwą i ponownie polej sosem. Kontynuuj układanie plasterków ziemniaków, aż się skończą. Na wierzch obficie polać pozostałym sosem śmietanowym. Posyp wierzch tymiankiem.

przykryj szczelnie folią naczynie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30-40 minut (w zależności od odmiany ziemniaka), aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wyjmij formę z piekarnika, zdejmij folię i włóż ziemniaki z powrotem do piekarnika na około 30 minut, aż powstanie apetyczna rumiana skorupa.

gdy ziemniaki się zrumienią, wyjmij je z piekarnika i przenieś na ładne danie do podania. Podawaj natychmiast, aż ostygnie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy