skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 180-200 stopni. Będzie potrzebny nieco później, gdy ziemniaki zostaną już pokrojone, a sos zostanie zmieszany. Aby jednak danie było soczyste i smaczne, należy je umieścić w już rozgrzanym piekarniku.
obierz ziemniaki, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie cienko pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Takie cięcie pomoże ziemniakom mieć czas na gotowanie, a jednocześnie pozostanie soczystym i nasączonym sosem.
w misce lub głębokim talerzu wymieszaj sos ziemniaczany. Aby to zrobić, wlej śmietanę do pojemnika (możesz wziąć niezbyt tłustą 10-15%). Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Czosnek obrać, umyć i posiekać za pomocą prasy. Umyj świeże gałązki tymianku, osusz i drobno posiekaj. Do śmietany dodać również posiekany czosnek i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zwykłym widelcem.
wybierz odpowiednie naczynie do pieczenia i dobrze posmaruj masłem.
na dnie naczynia do pieczenia ułożyć część pokrojonych w plastry ziemniaków. Na wierzch polać bitą śmietaną. Następnie połóż ziemniaki ponownie drugą warstwą i ponownie polej sosem. Kontynuuj układanie plasterków ziemniaków, aż się skończą. Na wierzch obficie polać pozostałym sosem śmietanowym. Posyp wierzch tymiankiem.
przykryj szczelnie folią naczynie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30-40 minut (w zależności od odmiany ziemniaka), aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wyjmij formę z piekarnika, zdejmij folię i włóż ziemniaki z powrotem do piekarnika na około 30 minut, aż powstanie apetyczna rumiana skorupa.
gdy ziemniaki się zrumienią, wyjmij je z piekarnika i przenieś na ładne danie do podania. Podawaj natychmiast, aż ostygnie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g