skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie żywności jest tak proste i zajmuje niewiele czasu, że lepiej zacząć od włączenia piekarnika w celu podgrzania. Włącz 190 stopni, tryb bez konwekcji.
na głębokim talerzu przygotowujemy sos. To na nim spoczywa zadanie namoczenia ziemniaków i kiełbasek, aby były delikatne i niesamowicie smaczne. W głębokim talerzu łączymy mleko i bulion. Może to być wszystko, wołowina, kurczak, a nawet warzywa, wszystko zależy od osobistych preferencji. Czosnek obrać, umyć, wytrzeć do sucha i przecisnąć przez prasę. W razie potrzeby możesz drobno posiekać nożem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku do składników płynnych, dopraw czosnkiem i dobrze wymieszaj składniki.
ziemniaki lepiej wziąć różowe lub fioletowe, szybko się gotują i dobrze gotują. Obierz ziemniaki, spłucz bieżącą wodą i wytrzyj do sucha. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.
kiełbasy do przygotowania zapiekanki można wziąć dowolnej odmiany. Lepiej, jeśli są bez smalcu i sera, średniej grubości. Możesz użyć trochę wędzonego, dzięki czemu możesz urozmaicić smak przy każdym przygotowaniu.
kroimy kiełbaski w pierścienie. Włóż pokrojone ziemniaki i kiełbaski do dużej miski, wymieszaj, aby w gotowej wersji dystrybucja produktów była równomierna.
wlej suche składniki płynnym sosem i wyślij zapiekankę do piekarnika do pieczenia. Przy 190 stopniach proces trwa około półtorej godziny. Gotowość można kontrolować za pomocą złotej skórki na powierzchni i stanu ziemniaków. Powinien być miękki i rozpadać się.
jeśli wierzch zapiekanki jest już wystarczająco dobrze upieczony, a ziemniaki są jeszcze surowe, możesz przykryć wierzch folią, błyszczącą stroną do góry. Dzięki temu zapiekanka nie zostanie przypalona.
moje warzywa, suszone i drobno posiekane. Posyp gotową zapiekankę ziołami i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kiełbasy wieprzowe - 332 kcal/100g
- Kiełbasy wołowe - 215 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g