parówki z ziemniakami w piekarniku

pyszne, proste i piękne danie przy minimalnym przygotowaniu! Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasek to świetna opcja na obiad i zawiera zarówno przystawkę, jak i główne danie mięsne. Dzięki pieczeniu w piekarniku możesz poświęcić czas na odpoczynek, po prostu wkładając naczynie do piekarnika i czekając na gotowanie.
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 38 % 8 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

przygotowanie żywności jest tak proste i zajmuje niewiele czasu, że lepiej zacząć od włączenia piekarnika w celu podgrzania. Włącz 190 stopni, tryb bez konwekcji.

na głębokim talerzu przygotowujemy sos. To na nim spoczywa zadanie namoczenia ziemniaków i kiełbasek, aby były delikatne i niesamowicie smaczne. W głębokim talerzu łączymy mleko i bulion. Może to być wszystko, wołowina, kurczak, a nawet warzywa, wszystko zależy od osobistych preferencji. Czosnek obrać, umyć, wytrzeć do sucha i przecisnąć przez prasę. W razie potrzeby możesz drobno posiekać nożem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku do składników płynnych, dopraw czosnkiem i dobrze wymieszaj składniki.

ziemniaki lepiej wziąć różowe lub fioletowe, szybko się gotują i dobrze gotują. Obierz ziemniaki, spłucz bieżącą wodą i wytrzyj do sucha. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

kiełbasy do przygotowania zapiekanki można wziąć dowolnej odmiany. Lepiej, jeśli są bez smalcu i sera, średniej grubości. Możesz użyć trochę wędzonego, dzięki czemu możesz urozmaicić smak przy każdym przygotowaniu.

kroimy kiełbaski w pierścienie. Włóż pokrojone ziemniaki i kiełbaski do dużej miski, wymieszaj, aby w gotowej wersji dystrybucja produktów była równomierna.

wlej suche składniki płynnym sosem i wyślij zapiekankę do piekarnika do pieczenia. Przy 190 stopniach proces trwa około półtorej godziny. Gotowość można kontrolować za pomocą złotej skórki na powierzchni i stanu ziemniaków. Powinien być miękki i rozpadać się.

jeśli wierzch zapiekanki jest już wystarczająco dobrze upieczony, a ziemniaki są jeszcze surowe, możesz przykryć wierzch folią, błyszczącą stroną do góry. Dzięki temu zapiekanka nie zostanie przypalona.

moje warzywa, suszone i drobno posiekane. Posyp gotową zapiekankę ziołami i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kiełbasy wieprzowe - 332   kcal/100g
  • Kiełbasy wołowe - 215   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy