skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie tego pysznego, zdrowego i bardzo aromatycznego dania.
2. W małej misce włóż musztardę Dijon i dodaj do niej miód. Miód powinien być płynny. Jeśli udało mu się kandyzować, można go stopić w łaźni wodnej, a następnie dodać do musztardy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Umyj filet z łososia, osusz ręcznikami papierowymi, osuszając nadmiar wilgoci i połóż na desce do krojenia. Pokrój filet na duże kawałki - w sumie pięć.
4. Obierz ząbki czosnku z łuski, spłucz, wytrzyj do sucha i posiekaj. Możesz to zrobić za pomocą noża, po prostu siekając lub drobnej tarki. Lepiej nie pomijać prasy w tym przepisie.
5. Mój świeży koperek, wysusz papierowymi serwetkami i drobno posiekaj.
6. Dodaj posiekany czosnek do miski do mieszanki miodu i musztardy, a także wlej dwie trzecie określonej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodaj sok z cytryny, posiekany koperek i szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
7. Przykryj blachę do pieczenia folią żaroodporną. Kawałki łososia smarujemy ze wszystkich stron pozostałą oliwą z oliwek i układamy na folii, smarujemy na wierzchu mieszanką przygotowaną w szóstym punkcie tego przepisu.
8. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 10 minut. Ważne jest, aby nie gotować łososia, a to bardzo proste! Nawet jeśli wydaje się, że łosoś w samym środku jest trochę wilgotny - to normalne. Dzięki resztkowemu ciepłu, nawet po wyjęciu z piekarnika, ryba się ugotuje i będzie smakować idealnie!
tak łatwo jest zrobić to małe arcydzieło, zwłaszcza znając wszystkie subtelności ;) smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g