soczysty łosoś w piekarniku

niesamowicie smaczna ryba! Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu! Soczysty łosoś w piekarniku to zdrowe i wspaniałe danie. Idealna lekka kolacja, której przygotowanie zajmuje tylko dwadzieścia minut. Dziesięć minut na przygotowanie potraw Plus dziesięć minut na pieczenie ryb. Łosoś będzie delikatny i soczysty, a sos podkreśli jego smak i sprawi, że danie będzie harmonijne i po prostu idealne.
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 16 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 18 % 6 g
242 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie tego pysznego, zdrowego i bardzo aromatycznego dania.

2. W małej misce włóż musztardę Dijon i dodaj do niej miód. Miód powinien być płynny. Jeśli udało mu się kandyzować, można go stopić w łaźni wodnej, a następnie dodać do musztardy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Umyj filet z łososia, osusz ręcznikami papierowymi, osuszając nadmiar wilgoci i połóż na desce do krojenia. Pokrój filet na duże kawałki - w sumie pięć.

4. Obierz ząbki czosnku z łuski, spłucz, wytrzyj do sucha i posiekaj. Możesz to zrobić za pomocą noża, po prostu siekając lub drobnej tarki. Lepiej nie pomijać prasy w tym przepisie.

5. Mój świeży koperek, wysusz papierowymi serwetkami i drobno posiekaj.

6. Dodaj posiekany czosnek do miski do mieszanki miodu i musztardy, a także wlej dwie trzecie określonej ilości oliwy z oliwek. Następnie dodaj sok z cytryny, posiekany koperek i szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

7. Przykryj blachę do pieczenia folią żaroodporną. Kawałki łososia smarujemy ze wszystkich stron pozostałą oliwą z oliwek i układamy na folii, smarujemy na wierzchu mieszanką przygotowaną w szóstym punkcie tego przepisu.

8. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 10 minut. Ważne jest, aby nie gotować łososia, a to bardzo proste! Nawet jeśli wydaje się, że łosoś w samym środku jest trochę wilgotny - to normalne. Dzięki resztkowemu ciepłu, nawet po wyjęciu z piekarnika, ryba się ugotuje i będzie smakować idealnie!

tak łatwo jest zrobić to małe arcydzieło, zwłaszcza znając wszystkie subtelności ;) smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy