zapiekanka z wątroby z ryżem w piekarniku

Prosta, obfita i pyszna zapiekanka na śniadanie i kolację wszyscy kochają! Zapiekanka to jedna z najpopularniejszych potraw. Przygotowanie jest proste, szybkie i gustowne. Kto kocha wątrobę i ryż, ta zapiekanka przypadnie do gustu!
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 39 % 14 g
195 kcal
IG: 23 / 54 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

obierz i posiekaj cebulę. Opłucz ryż i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany. Cebulę smażyć na patelni na oleju słonecznikowym na złoty kolor.

opłucz wątróbkę drobiową i oczyść ją z nadmiaru-Usuń filmy, smugi. Pokrój na duże kawałki.

posiekaną wątrobę wraz z jajkami i śmietaną zmiel i zmiksuj blenderem lub kombajnem (lub w dowolny dogodny sposób) na gładką masę.

dodaj przesianą mąkę, sól, pieprz do powstałej masy i wszystko dobrze wymieszaj.

następnie w odpowiednim naczyniu połącz ryż, cebulę z olejem po usmażeniu i mieszankę wątroby. I wymieszaj wszystko razem, aż będzie gładkie.

naczynie do pieczenia posmarować obficie masłem. Wlać do natłuszczonej formy przygotowane "ciasto" z wątroby.

piec około 25 minut w 180 stopniach w nagrzanym do tego piekarniku.

gotową zapiekankę pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy i pokroić na porcje.

możesz podawać zapiekankę z dodatkiem lub udekorować warzywami i ziołami. Lub podawaj jako osobne gotowe danie.

jasne smaki i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy