skład / składniki
metoda gotowania
obierz i posiekaj cebulę. Opłucz ryż i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany. Cebulę smażyć na patelni na oleju słonecznikowym na złoty kolor.
opłucz wątróbkę drobiową i oczyść ją z nadmiaru-Usuń filmy, smugi. Pokrój na duże kawałki.
posiekaną wątrobę wraz z jajkami i śmietaną zmiel i zmiksuj blenderem lub kombajnem (lub w dowolny dogodny sposób) na gładką masę.
dodaj przesianą mąkę, sól, pieprz do powstałej masy i wszystko dobrze wymieszaj.
następnie w odpowiednim naczyniu połącz ryż, cebulę z olejem po usmażeniu i mieszankę wątroby. I wymieszaj wszystko razem, aż będzie gładkie.
naczynie do pieczenia posmarować obficie masłem. Wlać do natłuszczonej formy przygotowane "ciasto" z wątroby.
piec około 25 minut w 180 stopniach w nagrzanym do tego piekarniku.
gotową zapiekankę pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy i pokroić na porcje.
możesz podawać zapiekankę z dodatkiem lub udekorować warzywami i ziołami. Lub podawaj jako osobne gotowe danie.
jasne smaki i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g