pierś z kurczaka z twarogiem i ziołami w piekarniku

Spróbuj zrobić to niesamowicie pyszne danie z kurczaka! Pierś z kurczaka nadziewana w piekarniku to bardzo apetyczne danie przeznaczone dla dużej firmy. Taki kurczak jest natychmiast spożywany.Ale jeśli mięso nadal pozostaje, to drugiego dnia możesz ugotować z nim pyszną kanapkę.
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 17 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 22 % 7 g
158 kcal
IG: 14 / 29 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

dokładnie opłucz piersi kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie usuń kość, jeśli jest dostępna, i wykonaj nacięcie na środku piersi ostrym nożem, aby stała się bardziej płaska, a jej powierzchnia wzrosła. Dopraw piersi solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

przygotuj nadzienie do kurczaka. Dobrze opłucz warzywa w zimnej wodzie i rozłóż na ręczniku papierowym, aby wyschły. Jako zieleninę możesz wziąć koperek, pietruszkę, zieloną cebulę, bazylię, kolendrę, szpinak lub inne według własnego uznania. Następnie odetnij szorstkie łodygi,a resztę drobno posiekaj. Twaróg najlepiej wziąć grubszy. Należy go rozgnieść widelcem i wymieszać z ziołami na gładką masę. W razie potrzeby możesz trochę posolić nadzienie.

następnie musisz przygotować panierkę na piersi z kurczaka. Aby to zrobić, w głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą z tartym parmezanem. A w innym pojemniku ubij białka na białą pianę.

ułóż piersi z kurczaka przyprawione solą i pieprzem na desce do krojenia i posmaruj polewą z twarogu i ziół. Następnie, chwytając jedną krawędź, zwiń mięso w ciasną rolkę.

powstałe bułki najpierw zanurz w mieszance białkowej, a następnie zwiń w mieszance bułki tartej z parmezanem.

nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i włóż do niego zwinięte i zwinięte w bułce tartej piersi z kurczaka. Posyp kurczaka resztkami oliwy z oliwek na wierzchu. I umieść naczynie do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na około pół godziny.

po upływie określonego czasu wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika, polej piersi kurczaka sosem pomidorowym i nałóż na każdy kawałek mozzarelli. Ponownie włóż mięso z kurczaka do piekarnika na 2-3 minuty, aby ser stopił się na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy