Halibut z ziemniakami w piekarniku

fantastycznie pyszna przyprawiona ryba! Halibut z ziemniakami w piekarniku to niezwykle wykwintne gorące danie z pieczonej ryby z przyjemną nutą cytryny i aromatycznego tymianku. Danie, które zachwyca nie tylko wspaniałym smakiem, ale także estetycznym wyglądem. Ze względu na fakt, że ziemniaki są wstępnie gotowane w kuchence mikrofalowej, sam proces pieczenia nie zajmuje dużo czasu.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 30 % 7 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza i ustaw tryb - Ogrzewanie na górze i na dole.

2. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i bez obierania kroimy w cienkie kółka. Rozłóż ziemniaki na dużym płaskim naczyniu.

na małym głębokim talerzu wymieszaj oliwę z oliwek z solą i czarnym pieprzem. Obierz czosnek z łuski i przepuść goździki przez specjalną prasę. Następnie włóż go do miski z oliwą z oliwek.

posmaruj pokrojone ziemniaki oliwą z oliwek z przyprawami i włóż je do kuchenki mikrofalowej na maksymalny tryb na 5 minut. Następnie wyciągnij i wymieszaj, aby ugotować równomiernie. Ponownie wkładamy ziemniaki do kuchenki mikrofalowej i gotujemy mniej więcej tyle samo, aż plastry ziemniaków będą miękkie.

3. Halibuta dokładnie spłukujemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój na porcje. Posyp solą i czarnym pieprzem do smaku.

4. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, aby naczynie nie przykleiło się podczas pieczenia. Na pergaminie układamy warstwy kręgów ziemniaków gotowanych w kuchence mikrofalowej. Następnie połóż filet z halibuta przyprawiony przyprawami na ziemniakach. Na każdy kawałek ryby kładziemy mały plasterek masła.

świeże gałązki tymianku są myte i suszone, rozkładane na ręczniku. Kładziemy gałązkę świeżego tymianku na każdej porcji ryby z ziemniakami.

cytrynę również myjemy, suszymy i cienko kroimy w plasterki. Rozłóż 2-3 kawałki cytryny na każdym kawałku ryby.

5. Wkładamy blachę do pieczenia z rybami i ziemniakami do nagrzanego piekarnika i pieczemy naczynie do całkowitego ugotowania przez 15-20 minut.

gdy tylko ryba będzie gotowa, delikatnie podważając szeroką łopatką, przenieś ją na talerz i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Halibut gotowany - 216   kcal/100g
  • Halibut świeży - 102   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy