skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza i ustaw tryb - Ogrzewanie na górze i na dole.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i bez obierania kroimy w cienkie kółka. Rozłóż ziemniaki na dużym płaskim naczyniu.
na małym głębokim talerzu wymieszaj oliwę z oliwek z solą i czarnym pieprzem. Obierz czosnek z łuski i przepuść goździki przez specjalną prasę. Następnie włóż go do miski z oliwą z oliwek.
posmaruj pokrojone ziemniaki oliwą z oliwek z przyprawami i włóż je do kuchenki mikrofalowej na maksymalny tryb na 5 minut. Następnie wyciągnij i wymieszaj, aby ugotować równomiernie. Ponownie wkładamy ziemniaki do kuchenki mikrofalowej i gotujemy mniej więcej tyle samo, aż plastry ziemniaków będą miękkie.
3. Halibuta dokładnie spłukujemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój na porcje. Posyp solą i czarnym pieprzem do smaku.
4. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, aby naczynie nie przykleiło się podczas pieczenia. Na pergaminie układamy warstwy kręgów ziemniaków gotowanych w kuchence mikrofalowej. Następnie połóż filet z halibuta przyprawiony przyprawami na ziemniakach. Na każdy kawałek ryby kładziemy mały plasterek masła.
świeże gałązki tymianku są myte i suszone, rozkładane na ręczniku. Kładziemy gałązkę świeżego tymianku na każdej porcji ryby z ziemniakami.
cytrynę również myjemy, suszymy i cienko kroimy w plasterki. Rozłóż 2-3 kawałki cytryny na każdym kawałku ryby.
5. Wkładamy blachę do pieczenia z rybami i ziemniakami do nagrzanego piekarnika i pieczemy naczynie do całkowitego ugotowania przez 15-20 minut.
gdy tylko ryba będzie gotowa, delikatnie podważając szeroką łopatką, przenieś ją na talerz i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Halibut gotowany - 216 kcal/100g
- Halibut świeży - 102 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g