skład / składniki
metoda gotowania
sekret tego dania tkwi w marynacie. Zanim skrzydła zostaną upieczone w piekarniku, należy je namoczyć w przyprawach i przyprawach.
najpierw skrzydełka z kurczaka należy umyć i osuszyć. W przypadku użycia mrożonego mięsa należy je najpierw rozmrozić i spuścić nadmiar wody.
następnie musisz przygotować marynatę. Aby to zrobić, w misce lub dużym talerzu wymieszaj sos sojowy, miód i wszystkie niezbędne przyprawy. Jeśli miód jest bardzo gęsty, można go najpierw stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.Obierz czosnek, opłucz i posiekaj przez prasę, a następnie dodaj do marynaty i dokładnie wymieszaj.
skrzydełka z kurczaka (można pokroić w stawy lub pozostawić w ten sposób) lekko posolić, ale lekko - ponieważ sos sojowy jest w marynacie i tak bardzo słony.
następnie zanurz każde skrzydło w marynacie i włóż do głębokiej miski lub rondla. Wlać pozostałą marynatę na skrzydełka i przykryć folią spożywczą.
włóż skrzydła w marynacie do lodówki na 5-6 godzin (ale co najmniej 2).
po dostatecznym marynowaniu skrzydeł możesz zacząć je piec.
najpierw włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.
połóż duży arkusz folii na blasze do pieczenia. Umieść skrzydła na środku arkusza, najpierw zanurzając je ponownie w marynacie. Zagnij krawędzie folii do wewnątrz i mocno przypnij, aby nie było dziur. Odbywa się to tak, że miód zawarty w marynacie nie pali się i psuje smak skrzydełek z kurczaka.
umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku i piecz mięso przez 40 minut.
następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnik, rozwiń i usuń górną część folii i włóż skrzydła z powrotem do piekarnika, aby pokryły się różową apetyczną skórką.
przed podaniem posyp skrzydełka kurczaka świeżą natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g