skrzydełka z kurczaka w folii w piekarniku

przepyszne, soczyste, niesamowicie aromatyczne! Gotuj dla rodziny! Skrzydełka z kurczaka w folii w piekarniku można przygotować zarówno na rodzinny obiad, jak i do podania gościom. Będą również dobre jako gorące na świątecznym stole. Danie okazuje się dość budżetowe, ale bardzo smaczne i apetyczne. Dzięki folii mięso z kurczaka zachowuje wszystkie soki i nie wysycha podczas pieczenia w piekarniku.
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 17 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 24 % 9 g
185 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

sekret tego dania tkwi w marynacie. Zanim skrzydła zostaną upieczone w piekarniku, należy je namoczyć w przyprawach i przyprawach.

najpierw skrzydełka z kurczaka należy umyć i osuszyć. W przypadku użycia mrożonego mięsa należy je najpierw rozmrozić i spuścić nadmiar wody.

następnie musisz przygotować marynatę. Aby to zrobić, w misce lub dużym talerzu wymieszaj sos sojowy, miód i wszystkie niezbędne przyprawy. Jeśli miód jest bardzo gęsty, można go najpierw stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.Obierz czosnek, opłucz i posiekaj przez prasę, a następnie dodaj do marynaty i dokładnie wymieszaj.

skrzydełka z kurczaka (można pokroić w stawy lub pozostawić w ten sposób) lekko posolić, ale lekko - ponieważ sos sojowy jest w marynacie i tak bardzo słony.

następnie zanurz każde skrzydło w marynacie i włóż do głębokiej miski lub rondla. Wlać pozostałą marynatę na skrzydełka i przykryć folią spożywczą.

włóż skrzydła w marynacie do lodówki na 5-6 godzin (ale co najmniej 2).

po dostatecznym marynowaniu skrzydeł możesz zacząć je piec.

najpierw włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.

połóż duży arkusz folii na blasze do pieczenia. Umieść skrzydła na środku arkusza, najpierw zanurzając je ponownie w marynacie. Zagnij krawędzie folii do wewnątrz i mocno przypnij, aby nie było dziur. Odbywa się to tak, że miód zawarty w marynacie nie pali się i psuje smak skrzydełek z kurczaka.
umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku i piecz mięso przez 40 minut.

następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnik, rozwiń i usuń górną część folii i włóż skrzydła z powrotem do piekarnika, aby pokryły się różową apetyczną skórką.

przed podaniem posyp skrzydełka kurczaka świeżą natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy