skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę bezową? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Oddziel białka od żółtek. Aby to zrobić, potrzebujesz około 6 jaj. Możesz użyć dowolnego grubego konfitury lub świeżych jagód jako nadzienia jagodowego. Biorę konfiturę z czarnej porzeczki. Podoba mi się, ponieważ daje kwaśność w słodkim nadzieniu.
Krok 2:
Ubij białka przez minutę w lekką pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj cukier puder.
Krok 3:
Kontynuuj ubijanie białek z maksymalną prędkością przez kolejne 4-5 minut, aby były tak gęste, że dobrze zachowują swój kształt na koronie.
Krok 4:
Dodaj sok z cytryny i skrobię do miski z ubitymi białkami. Ubij wszystko ponownie, ale trochę-10-15 sekund. Beza pozostanie równie bujna, ale skrobia i sok z cytryny dobrze się w nią wtrącą.
Krok 5:
Blachę do pieczenia (40 * 40 cm) wyłożyć papierem do gotowania i ułożyć całą ubitą bezę.
Krok 6:
Wyrównaj na całej powierzchni. To będzie górna część naszej bułki. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 do 25 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Beza powinna mieć lekko złoty kolor. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Przykryj bezę kolejnym liściem.
Krok 8:
Odwróć wszystko razem. Następnie usuń arkusz, na którym została upieczona beza.
Krok 9:
Podczas gdy beza stygnie, przygotuj krem. Aby to zrobić, połącz śmietanę, 33% tłuszczu, twarożek i cukier puder. Potrzeba bardzo mało proszku, ponieważ sama beza jest bardzo słodka. Dobrze ubij wszystkie składniki, aż uzyskasz gęstą, stabilną śmietanę.
Krok 10:
Odłóż kilka łyżek kremu do dekoracji. Rozprowadź resztę kremu równomiernie na całej powierzchni odwróconej bezy. Nałóż nadzienie jagodowe.
Krok 11:
Pomagając liściem, na którym leży beza, Zwiń wszystko w rolkę.
Krok 12:
Udekoruj wierzch bułki za pomocą naoliwionego kremu.
Krok 13:
Na wierzchu bułkę można ozdobić dowolnymi jagodami lub owocami. Włóż gotową bułkę do lodówki, aby krem lekko zestalił się.
Krok 14:
Rolka bezy jest gotowa na herbatę! Miłego poczęstunku!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże, a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka.
podczas ubijania mikserem upewnij się, że cała objętość białek jest zaangażowana w proces ubijania (mieszadło powinno dostać się na dno naczynia), w przeciwnym razie może się okazać, że białka pozostaną płynne na dole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal / 100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g