Rolada bezowa z twarogiem i śmietaną

najsmaczniejszy, rozpływa się w ustach! Najlepsze na świąteczny stół! Bułka bezowa z twarogiem i śmietaną jest przygotowywana bez grama mąki! Za to warto mieć go w książce kucharskiej. Cudownie delikatny, przewiewny, z soczystym kremem i przyjemną jagodową kwaskowatością. Taki deser podbije każde serce od pierwszej łyżki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 70 % 38 g
267 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę bezową? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Oddziel białka od żółtek. Aby to zrobić, potrzebujesz około 6 jaj. Możesz użyć dowolnego grubego konfitury lub świeżych jagód jako nadzienia jagodowego. Biorę konfiturę z czarnej porzeczki. Podoba mi się, ponieważ daje kwaśność w słodkim nadzieniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij białka przez minutę w lekką pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj cukier puder.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuuj ubijanie białek z maksymalną prędkością przez kolejne 4-5 minut, aby były tak gęste, że dobrze zachowują swój kształt na koronie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sok z cytryny i skrobię do miski z ubitymi białkami. Ubij wszystko ponownie, ale trochę-10-15 sekund. Beza pozostanie równie bujna, ale skrobia i sok z cytryny dobrze się w nią wtrącą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Blachę do pieczenia (40 * 40 cm) wyłożyć papierem do gotowania i ułożyć całą ubitą bezę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyrównaj na całej powierzchni. To będzie górna część naszej bułki. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 do 25 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Beza powinna mieć lekko złoty kolor. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Przykryj bezę kolejnym liściem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć wszystko razem. Następnie usuń arkusz, na którym została upieczona beza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gdy beza stygnie, przygotuj krem. Aby to zrobić, połącz śmietanę, 33% tłuszczu, twarożek i cukier puder. Potrzeba bardzo mało proszku, ponieważ sama beza jest bardzo słodka. Dobrze ubij wszystkie składniki, aż uzyskasz gęstą, stabilną śmietanę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odłóż kilka łyżek kremu do dekoracji. Rozprowadź resztę kremu równomiernie na całej powierzchni odwróconej bezy. Nałóż nadzienie jagodowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pomagając liściem, na którym leży beza, Zwiń wszystko w rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj wierzch bułki za pomocą naoliwionego kremu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzchu bułkę można ozdobić dowolnymi jagodami lub owocami. Włóż gotową bułkę do lodówki, aby krem lekko zestalił się.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rolka bezy jest gotowa na herbatę! Miłego poczęstunku!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże, a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka.

podczas ubijania mikserem upewnij się, że cała objętość białek jest zaangażowana w proces ubijania (mieszadło powinno dostać się na dno naczynia), w przeciwnym razie może się okazać, że białka pozostaną płynne na dole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal / 100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy