filet z mintaja pieczony w piekarniku w folii

niskokaloryczne danie z mintaja! Pyszne i bez szkody dla sylwetki! Filety rybne pieczone w piekarniku to przykład łatwego w przygotowaniu, smacznego i zdrowego dania. W tym przepisie używam mintaja-jest pyszny i dość niedrogi. Krewni bardzo to lubią!
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 78 % 14 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 6 % 1 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

filet z mintaja pieczony w folii zajmuje jedną z pierwszych linii w menu dietetycznym dla osób, które podążają za swoją sylwetką. Nie ma dodatkowych sosów, które zwiększają ogólną kaloryczność potrawy, tylko ryba w folii, co może być lepszego?

filet z mintaja jest sprzedawany zamrożony, już oddzielony od tuszy. Jeśli nie możesz tego znaleźć, kup całą rybę, rozmrażaj i usuń filet samodzielnie. Aby to zrobić, odetnij głowę, ogon i płetwy, wypatrosz i umyj rybę. Pokrój nożem wzdłuż grzbietu i pokrój filet. Następnie, podważając końcówkę noża z jednej krawędzi, usuń skórę. Wszystko jest bardzo proste, kilka minut i przygotowany filet z mintaja. Możesz przystąpić do dalszego gotowania.

danie jest przygotowywane partiami, więc weź dwa duże kawałki folii. Z każdego uformuj małą łódkę, aby nie wypływał płyn podczas przygotowywania ryby do pieczenia.

ułóż filety z mintaja w folii, po jednym na każdy kawałek. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, posypać solą i czarnym pieprzem. Możesz lekko wcierać olej, sok i przyprawy rękami, aby kawałki lepiej się nasiąkły.

obierz czosnek, umyj, przepuść przez prasę. Wyciśnij go natychmiast na rybę, aby sok dostał się tam. Umyj koperek, wysusz, odetnij szorstkie ogony i drobno posiekaj liście. Posyp rybę ziołami i zawiń w folię.

jest tu specjalny niuans, musisz zamknąć folię tak mocno, jak to możliwe ,aby sok, który zostanie uwolniony z ryby, a płynna część sosu nie tylko nie wyciekła, ale także szczelnie otuliła kawałek. W takim przypadku nie wyschnie, ale pozostanie smaczny, delikatny i soczysty po ugotowaniu.

Wyślij filet w folii do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni (tryb bez konwekcji).

ryba jest w pełni gotowa, możesz rozpakować folię i podać. Najlepiej komponuje się z pieczonymi ziemniakami i lekkimi sałatkami.

smacznego! Pyszne dania!

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy