skład / składniki
metoda gotowania
filet z mintaja pieczony w folii zajmuje jedną z pierwszych linii w menu dietetycznym dla osób, które podążają za swoją sylwetką. Nie ma dodatkowych sosów, które zwiększają ogólną kaloryczność potrawy, tylko ryba w folii, co może być lepszego?
filet z mintaja jest sprzedawany zamrożony, już oddzielony od tuszy. Jeśli nie możesz tego znaleźć, kup całą rybę, rozmrażaj i usuń filet samodzielnie. Aby to zrobić, odetnij głowę, ogon i płetwy, wypatrosz i umyj rybę. Pokrój nożem wzdłuż grzbietu i pokrój filet. Następnie, podważając końcówkę noża z jednej krawędzi, usuń skórę. Wszystko jest bardzo proste, kilka minut i przygotowany filet z mintaja. Możesz przystąpić do dalszego gotowania.
danie jest przygotowywane partiami, więc weź dwa duże kawałki folii. Z każdego uformuj małą łódkę, aby nie wypływał płyn podczas przygotowywania ryby do pieczenia.
ułóż filety z mintaja w folii, po jednym na każdy kawałek. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, posypać solą i czarnym pieprzem. Możesz lekko wcierać olej, sok i przyprawy rękami, aby kawałki lepiej się nasiąkły.
obierz czosnek, umyj, przepuść przez prasę. Wyciśnij go natychmiast na rybę, aby sok dostał się tam. Umyj koperek, wysusz, odetnij szorstkie ogony i drobno posiekaj liście. Posyp rybę ziołami i zawiń w folię.
jest tu specjalny niuans, musisz zamknąć folię tak mocno, jak to możliwe ,aby sok, który zostanie uwolniony z ryby, a płynna część sosu nie tylko nie wyciekła, ale także szczelnie otuliła kawałek. W takim przypadku nie wyschnie, ale pozostanie smaczny, delikatny i soczysty po ugotowaniu.
Wyślij filet w folii do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni (tryb bez konwekcji).
ryba jest w pełni gotowa, możesz rozpakować folię i podać. Najlepiej komponuje się z pieczonymi ziemniakami i lekkimi sałatkami.
smacznego! Pyszne dania!
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g