skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić boczek wołowy w folii w piekarniku?
1. Zmiel pieprz w moździerzu na proszek, wymieszaj z papryką, tymiankiem i bazylią, dodaj sól.
2. Obierz czosnek, pokrój w plasterki, włóż do mieszanki przypraw.
3. Wołowinę oczyścić z folii, dokładnie spłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
4. Wykonaj ukośne nacięcia na kawałku mięsa ze wszystkich stron o głębokości około 2-3 cm, zwiń kawałki czosnku w przyprawy i włóż do każdej ukośnej "kieszeni".
5. Rozwałkuj mięso w mieszance przypraw, a następnie posmaruj ostrą musztardą.
6. Wyślij mięso do lodówki, umieszczając je w misce i przykrywając pokrywką, odstaw na 4-8 godzin (możesz na noc).
7. Następnie wyjmij mięso, pozwól mu trochę ogrzać się do temperatury pokojowej, szczelnie zawiń w folię, aby nie było pęknięć.
8. Piecz mięso w piekarniku zgodnie z tą zasadą: natychmiast temperatura powinna wynosić 200 stopni i utrzymywać się przez 40 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz mięso przez 20 minut.
9. Nie spiesz się, aby wyjąć gotową wołowinę z folii, pozwól jej ostygnąć.
smacznego!
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g