wieprzowina wołowa w folii w piekarniku

Przygotuj soczyste i aromatyczne pieczone mięso! Wieprzowina-kawałek mięsa pieczony w folii w piekarniku. Dzięki przyprawom mięso jest pikantne, pachnące, a dzięki musztardzie - miękkie, soczyste, pikantne w smaku. Odważnie radzę ten przepis, ponieważ sam go gotuję i za każdym razem jestem zadowolony z wyniku.
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 21 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 3 % 1 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 30 min

jak zrobić boczek wołowy w folii w piekarniku?

1. Zmiel pieprz w moździerzu na proszek, wymieszaj z papryką, tymiankiem i bazylią, dodaj sól.
2. Obierz czosnek, pokrój w plasterki, włóż do mieszanki przypraw.
3. Wołowinę oczyścić z folii, dokładnie spłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
4. Wykonaj ukośne nacięcia na kawałku mięsa ze wszystkich stron o głębokości około 2-3 cm, zwiń kawałki czosnku w przyprawy i włóż do każdej ukośnej "kieszeni".
5. Rozwałkuj mięso w mieszance przypraw, a następnie posmaruj ostrą musztardą.
6. Wyślij mięso do lodówki, umieszczając je w misce i przykrywając pokrywką, odstaw na 4-8 godzin (możesz na noc).
7. Następnie wyjmij mięso, pozwól mu trochę ogrzać się do temperatury pokojowej, szczelnie zawiń w folię, aby nie było pęknięć.
8. Piecz mięso w piekarniku zgodnie z tą zasadą: natychmiast temperatura powinna wynosić 200 stopni i utrzymywać się przez 40 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz mięso przez 20 minut.
9. Nie spiesz się, aby wyjąć gotową wołowinę z folii, pozwól jej ostygnąć.

smacznego!

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy