filet z łososia w piekarniku

Filet z łososia w piekarniku-prosty, pyszny i wyrafinowany. Łosoś pieczony według tego przepisu zachwyci każdego, kogo potraktujesz swoim niezwykłym, świątecznym smakiem. Marynata miodowo-musztardowa nadaje rybom nutę wyrafinowania, niezwykłości. Filety z łososia można podawać na świątecznym stole i na zwykłą kolację.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 17 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 14 % 4 g
214 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie, weź produkty z listy. Lepiej jest wziąć świeżą rybę, ale zrobi to również mrożona. W takim przypadku rozmrozić łososia na dolnej półce lodówki. Nie rozmrażaj do końca, aby łatwiej było go wyczyścić i pokroić na filety.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz całą rybę, obierz łuski, usuń płetwy i głowę, wypatrosz. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę na drugą stronę i odetnij filet z drugiej strony. Usuń skórę z filetów nożem. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos miodowo-musztardowy. W pojemniku wymieszaj składniki: musztardę (lepiej wziąć Dijon, nie pikantną), miód, sok z cytryny, drobno posiekaną zieloną cebulę, dopraw SOS czosnkiem przepuszczonym przez prasę i solą do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z łososia pokroić na średnie porcje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż żaroodporną formę naoliwionym papierem do pieczenia. Ułóż plastry ryby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą silikonowej szczotki do gotowania dobrze posmaruj filety z łososia gotowanym sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz rybę przez około 10-12 minut, wystarczy ryba, najważniejsze jest, aby jej nie wysuszyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe filety na talerzach i polej tym samym sosem przed podaniem. Danie jest dość samowystarczalne, ale można przygotować przystawkę z gotowanego ryżu lub ziemniaków. Dodatkowo możesz podać cytrynę pokrojoną w plasterki. Sok z cytryny złagodzi słodycz sosu. Podawaj danie natychmiast na gorąco, jest bardzo smaczne schłodzone, podane w tym samym sosie. Smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy