skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować danie, weź produkty z listy. Lepiej jest wziąć świeżą rybę, ale zrobi to również mrożona. W takim przypadku rozmrozić łososia na dolnej półce lodówki. Nie rozmrażaj do końca, aby łatwiej było go wyczyścić i pokroić na filety.
Krok 2:
Jeśli masz całą rybę, obierz łuski, usuń płetwy i głowę, wypatrosz. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę na drugą stronę i odetnij filet z drugiej strony. Usuń skórę z filetów nożem. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Przygotuj sos miodowo-musztardowy. W pojemniku wymieszaj składniki: musztardę (lepiej wziąć Dijon, nie pikantną), miód, sok z cytryny, drobno posiekaną zieloną cebulę, dopraw SOS czosnkiem przepuszczonym przez prasę i solą do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Filet z łososia pokroić na średnie porcje.
Krok 5:
Wyłóż żaroodporną formę naoliwionym papierem do pieczenia. Ułóż plastry ryby.
Krok 6:
Za pomocą silikonowej szczotki do gotowania dobrze posmaruj filety z łososia gotowanym sosem.
Krok 7:
Z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz rybę przez około 10-12 minut, wystarczy ryba, najważniejsze jest, aby jej nie wysuszyć.
Krok 8:
Ułóż gotowe filety na talerzach i polej tym samym sosem przed podaniem. Danie jest dość samowystarczalne, ale można przygotować przystawkę z gotowanego ryżu lub ziemniaków. Dodatkowo możesz podać cytrynę pokrojoną w plasterki. Sok z cytryny złagodzi słodycz sosu. Podawaj danie natychmiast na gorąco, jest bardzo smaczne schłodzone, podane w tym samym sosie. Smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g