piersi z gęsi w piekarniku

soczyste mięso jest kochane przez wszystkich! Ugotuj pierś gęsi prawidłowo! Jak pyszne! Aby piersi gęsi były zawsze soczyste i delikatne, aby obalić zaufanie 80% gospodyń domowych do suchej piersi, a takie przepisy zostały stworzone. Przeczytaj i ugotuj piersi poprawnie.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
115 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Idealna do gotowania jest świeża, nie zamrożona pierś z całą skórką. Jeśli mięso jest zamrożone, rozmrażaj je lojalnie - na dolnej półce lodówki, a w żadnym wypadku nie w wodzie ani kuchence mikrofalowej. Przed gotowaniem pozwól mięsu położyć się na stole bez toreb, folii itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż pierś z obu stron na oleju przez 3-4 minuty. Na tym etapie nadmiar tłuszczu zostanie stopiony, a kanały mięsne zostaną uszczelnione, dzięki czemu sok pozostanie wewnątrz mięsa podczas pieczenia piersi w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej piekarnik do 80 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mięso na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej pierś bulionem. Do blachy do pieczenia potrzebujesz około 1 litra. Jeśli kształt jest mniejszy, wlej bulion warstwą 1-1, 5 cm, to wystarczy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż formę z mięsem do piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić około 70 stopni. Jeśli nie masz termometru do mięsa, pieczenie zajmie około 40-50 minut. Po 30 minutach przebij mięso nożem w najgrubszej części i zobacz kolor soku - jeśli nie czerwony - to gotowe. Jeśli mięso jest twarde i nie ma soku, jest przesuszone .

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwól gotowej piersi położyć się przed cięciem (możesz w folii) przez 10 minut. Kiedy mięso jest pieczone (lub smażone), cały sok trafia na środek kawałka, a jeśli zostanie natychmiast pokrojony, wypłynie, a mięso pozostanie suche. Jeśli pozwolisz mięsu odpocząć, sok rozproszy się w kanalikach, a mięso będzie soczyste po pokrojeniu w całej objętości.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy