skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Idealna do gotowania jest świeża, nie zamrożona pierś z całą skórką. Jeśli mięso jest zamrożone, rozmrażaj je lojalnie - na dolnej półce lodówki, a w żadnym wypadku nie w wodzie ani kuchence mikrofalowej. Przed gotowaniem pozwól mięsu położyć się na stole bez toreb, folii itp.
Krok 2:
Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni.
Krok 3:
Smaż pierś z obu stron na oleju przez 3-4 minuty. Na tym etapie nadmiar tłuszczu zostanie stopiony, a kanały mięsne zostaną uszczelnione, dzięki czemu sok pozostanie wewnątrz mięsa podczas pieczenia piersi w piekarniku.
Krok 4:
Rozgrzej piekarnik do 80 stopni.
Krok 5:
Przenieś mięso na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia.
Krok 6:
Polej pierś bulionem. Do blachy do pieczenia potrzebujesz około 1 litra. Jeśli kształt jest mniejszy, wlej bulion warstwą 1-1, 5 cm, to wystarczy.
Krok 7:
Włóż formę z mięsem do piekarnika.
Krok 8:
Temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić około 70 stopni. Jeśli nie masz termometru do mięsa, pieczenie zajmie około 40-50 minut. Po 30 minutach przebij mięso nożem w najgrubszej części i zobacz kolor soku - jeśli nie czerwony - to gotowe. Jeśli mięso jest twarde i nie ma soku, jest przesuszone .
Krok 9:
Pozwól gotowej piersi położyć się przed cięciem (możesz w folii) przez 10 minut. Kiedy mięso jest pieczone (lub smażone), cały sok trafia na środek kawałka, a jeśli zostanie natychmiast pokrojony, wypłynie, a mięso pozostanie suche. Jeśli pozwolisz mięsu odpocząć, sok rozproszy się w kanalikach, a mięso będzie soczyste po pokrojeniu w całej objętości.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g