skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Rozbij jaja kurze do miski i dodaj cukier. Dobrze ubij powstałą masę mikserem na średniej mocy, aż będzie bujna biała piana. Następnie dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
3. W osobnym pojemniku przesiać białą mąkę pszenną najwyższej jakości przez drobne sito. Dodaj proszek do pieczenia, aby uzyskać puszystość i lekkość pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.
4. W małych porcjach, po trochu, wlej przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia do mieszanki cukrowo-jajecznej bezpośrednio pod łopatkami miksera, stale ubijając powstałe ciasto na średniej mocy. Dokładnie wymieszaj ciasto, unikając grudek mąki. Ciasto powinno być płynne, o konsystencji przypominającej gęstą tłustą śmietanę.
5. Dobrze spłucz dojrzałe słodkie owoce pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie obierz jabłka i gruszki i pokrój w średniej wielkości kostkę.
6. Posmaruj spód i boki naczynia do pieczenia kawałkiem masła.
7. Wlej połowę ciasta do formy do pieczenia i równomiernie rozprowadź nadzienie jabłkowo-gruszkowe na całej powierzchni formy. Następnie na wierzch nadzienia owocowego wlej resztę ciasta. Lekko przekręć formę z boku na bok, aby ciasto wypełniło wszystkie luki.
8. Umieść Charlotte w rozgrzanym piekarniku, aby piec przez około pół godziny, aż na wierzchu będzie apetyczny złoty kolor. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą wykałaczki lub drewnianego szpikulca, przebijając nim sam rdzeń Charlotte.
9. Schłodzić gotową Charlotte, a następnie ostrożnie wyjąć z naczynia do pieczenia, obracając na dużym naczyniu. Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem i możesz podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g