Charlotte z jabłkami i gruszką w piekarniku

niesamowicie aromatyczne ciasto o smaku z dzieciństwa! Charlotte z jabłkami i gruszką w piekarniku to odmiana jednego z prawdopodobnie najpopularniejszych domowych ciast. Tradycyjnie w klasycznym przepisie takie wypieki są przygotowywane z jabłek, ale w tym przypadku Dojrzałe kawałki gruszek są również obecne w cieście. To sprawia, że Charlotte jest jeszcze smaczniejsza, słodsza, pachnąca i niesamowicie apetyczna!
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 82 % 32 g
162 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Rozbij jaja kurze do miski i dodaj cukier. Dobrze ubij powstałą masę mikserem na średniej mocy, aż będzie bujna biała piana. Następnie dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.

3. W osobnym pojemniku przesiać białą mąkę pszenną najwyższej jakości przez drobne sito. Dodaj proszek do pieczenia, aby uzyskać puszystość i lekkość pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem.

4. W małych porcjach, po trochu, wlej przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia do mieszanki cukrowo-jajecznej bezpośrednio pod łopatkami miksera, stale ubijając powstałe ciasto na średniej mocy. Dokładnie wymieszaj ciasto, unikając grudek mąki. Ciasto powinno być płynne, o konsystencji przypominającej gęstą tłustą śmietanę.

5. Dobrze spłucz dojrzałe słodkie owoce pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie obierz jabłka i gruszki i pokrój w średniej wielkości kostkę.

6. Posmaruj spód i boki naczynia do pieczenia kawałkiem masła.

7. Wlej połowę ciasta do formy do pieczenia i równomiernie rozprowadź nadzienie jabłkowo-gruszkowe na całej powierzchni formy. Następnie na wierzch nadzienia owocowego wlej resztę ciasta. Lekko przekręć formę z boku na bok, aby ciasto wypełniło wszystkie luki.

8. Umieść Charlotte w rozgrzanym piekarniku, aby piec przez około pół godziny, aż na wierzchu będzie apetyczny złoty kolor. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą wykałaczki lub drewnianego szpikulca, przebijając nim sam rdzeń Charlotte.

9. Schłodzić gotową Charlotte, a następnie ostrożnie wyjąć z naczynia do pieczenia, obracając na dużym naczyniu. Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem i możesz podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy