Miękkie gofry Wiedeńskie w piekarniku w silikonowej formie

z prostych potraw, niesamowicie pysznych, dla dziecka na śniadanie! Miękkie gofry Wiedeńskie w piekarniku są dobre w każdej formie: na ciepło i na zimno. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie produkty-poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Podawaj je z dowolnym sosem, syropem, kwaśną śmietaną, jagodami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 69 % 29 g
205 kcal
IG: 7 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić miękkie gofry Wiedeńskie w piekarniku w silikonowej formie? Przygotuj składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, mleko-o dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij masło z lodówki-potrzebujemy go w temperaturze pokojowej. Surowe jajka umyć i osuszyć serwetkami. Lepiej, żeby były schłodzone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy masło się rozmrozi, zetrzyj je cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie gładkie i kremowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj surowe jajka do mieszanki olejowej pojedynczo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za każdym razem dokładnie ubij masę mikserem lub blenderem, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. To nasyci ją tlenem, dzięki czemu gofry będą bardziej bujne i delikatne. Stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki jajeczno-maślanej i zagniataj ciasto. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W kawałkach wlej mleko do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka. Masa powinna być jak tłusta śmietana, niezbyt gęsta. Odstaw ciasto na 20 minut w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formy do gofrów posmaruj masłem. Jeśli masz kuchenkę elektryczną, możesz w niej upiec gofry. Niestety go nie mam, więc pieczę w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do foremek do gofrów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz gofry przez około 20-25 minut w temperaturze 190°C, aż lekko się zrumienią pod spodem. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gotowe wafle powinny łatwo odchodzić od ścian formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gofry z dżemem, kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, słodką śmietaną, pastą czekoladową, syropem. Po prostu stopiłam trochę czekolady i polałam nią gofry z worka do szprycowania. Smacznego!

wafle mogą być słusznie dumne ze swojej starożytnej historii. Zaczęło się tak dawno temu, że nikt nie może wiarygodnie powiedzieć, kto i kiedy ujawnił światu przepis na zrobienie tego niesamowitego przysmaku. Odrodzenie i szczyt popularności gofrów przyszedł wraz z wynalazkiem Corneliusa Swarthouta. Wymyślił wygodną gofrownicę, która cieszyła się ogromną popularnością wśród gospodyń domowych.
bujne gofry Wiedeńskie są znane na całym świecie, klasyczny przepis polega na przygotowaniu miękkiego deseru o delikatnej konsystencji. Możesz ugotować przysmak w piekarniku lub w szafce elektrycznej. Tradycyjnie gofry Wiedeńskie należą do deserów.
przepis na ciasto na gofry Wiedeńskie przypomina ciasto na naleśniki lub placki. Zawiera masło, mleko lub śmietanę. Oczywiście bazę można zagnieść na wodzie, ale na kremowej bazie smak deseru będzie łagodniejszy.
ważne jest, aby zrozumieć, że klasyczny przepis na gofry Wiedeńskie jest podstawowy. Zawsze można go urozmaicić. Na przykład doskonałe ciasto uzyskuje się na jogurcie. Twaróg sprawi, że deser będzie zdrowszy.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy