skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić miękkie gofry Wiedeńskie w piekarniku w silikonowej formie? Przygotuj składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, mleko-o dowolnej zawartości tłuszczu. Wyjmij masło z lodówki-potrzebujemy go w temperaturze pokojowej. Surowe jajka umyć i osuszyć serwetkami. Lepiej, żeby były schłodzone.
Krok 2:
Gdy masło się rozmrozi, zetrzyj je cukrem i cukrem waniliowym, aż będzie gładkie i kremowe.
Krok 3:
Dodaj surowe jajka do mieszanki olejowej pojedynczo.
Krok 4:
Za każdym razem dokładnie ubij masę mikserem lub blenderem, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. To nasyci ją tlenem, dzięki czemu gofry będą bardziej bujne i delikatne. Stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki jajeczno-maślanej i zagniataj ciasto. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
W kawałkach wlej mleko do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka. Masa powinna być jak tłusta śmietana, niezbyt gęsta. Odstaw ciasto na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Formy do gofrów posmaruj masłem. Jeśli masz kuchenkę elektryczną, możesz w niej upiec gofry. Niestety go nie mam, więc pieczę w piekarniku.
Krok 8:
Wlej ciasto do foremek do gofrów.
Krok 9:
Piecz gofry przez około 20-25 minut w temperaturze 190°C, aż lekko się zrumienią pod spodem. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gotowe wafle powinny łatwo odchodzić od ścian formy.
Krok 10:
Podawaj gofry z dżemem, kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, słodką śmietaną, pastą czekoladową, syropem. Po prostu stopiłam trochę czekolady i polałam nią gofry z worka do szprycowania. Smacznego!
wafle mogą być słusznie dumne ze swojej starożytnej historii. Zaczęło się tak dawno temu, że nikt nie może wiarygodnie powiedzieć, kto i kiedy ujawnił światu przepis na zrobienie tego niesamowitego przysmaku. Odrodzenie i szczyt popularności gofrów przyszedł wraz z wynalazkiem Corneliusa Swarthouta. Wymyślił wygodną gofrownicę, która cieszyła się ogromną popularnością wśród gospodyń domowych.
bujne gofry Wiedeńskie są znane na całym świecie, klasyczny przepis polega na przygotowaniu miękkiego deseru o delikatnej konsystencji. Możesz ugotować przysmak w piekarniku lub w szafce elektrycznej. Tradycyjnie gofry Wiedeńskie należą do deserów.
przepis na ciasto na gofry Wiedeńskie przypomina ciasto na naleśniki lub placki. Zawiera masło, mleko lub śmietanę. Oczywiście bazę można zagnieść na wodzie, ale na kremowej bazie smak deseru będzie łagodniejszy.
ważne jest, aby zrozumieć, że klasyczny przepis na gofry Wiedeńskie jest podstawowy. Zawsze można go urozmaicić. Na przykład doskonałe ciasto uzyskuje się na jogurcie. Twaróg sprawi, że deser będzie zdrowszy.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g