skład / składniki
metoda gotowania
1. Ryba jest wcześniej wyjmowana z zamrażarki i pozostawiana do całkowitego rozmrożenia. Następnie spuść wodę powstałą w wyniku rozmrażania tusz.
2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
3. Rozmrożone tusze okonia czyścimy, patroszymy i usuwamy wnętrze, odcinamy płetwy. Następnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Kładziemy rybę na desce do krojenia i oddzielamy filet ostrym nożem i kroimy na duże kawałki.
4. Przenieś kawałki okonia do naczynia do pieczenia nasmarowanego niewielką ilością oleju roślinnego. Posyp rybę solą i czarnym pieprzem, wymieszaj rękami bezpośrednio do formy, a następnie ułóż kawałki okonia ciasno do siebie.
5. Oparzamy pomidora wrzącą wodą, po czym łatwo usuwamy z niego skórę. Rozłóż pomidora na powierzchni roboczej i pokrój w małe kostki.
6. Umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć papierowymi ręcznikami koperek i zieloną cebulę. Następnie drobno posiekaj warzywa i włóż do średniej miski.
7. Obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj je nożem i dodaj do posiekanych ziół.
8. W misce z ziołami i czosnkiem dodaj śmietanę, a także trzy na tarce parmezan (lub inny ser, ale parmezan jest szczególnie aromatyczny). Wszystko mieszamy i smakujemy. W razie potrzeby dodaj sól.
9. Teraz rozprowadź powstałą mieszaninę na kawałkach okonia morskiego. Za pomocą łyżki rozprowadź mieszaninę równomierną warstwą.
10. wkładamy formę z okoniem do piekarnika nagrzanego do pożądanej temperatury na 35 minut. Podczas pieczenia ryby jest czas na przygotowanie do niej przystawki.
gotowe danie podajemy na stole w ciepłej formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g