Lucjan w śmietanie w piekarniku

bardzo delikatna ryba, dobra dla Twojego zdrowia! Okoń w śmietanie w piekarniku to wspaniały przepis na pyszną pieczoną rybę, tak cenną i niesamowicie przydatną dla naszego organizmu. Śmietana zmiękcza smak potrawy, czyniąc rybę jeszcze bardziej delikatną i soczystą. A przygotowanie takiego dania nie będzie trudne i nie zajmie dużo czasu.
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ryba jest wcześniej wyjmowana z zamrażarki i pozostawiana do całkowitego rozmrożenia. Następnie spuść wodę powstałą w wyniku rozmrażania tusz.

2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

3. Rozmrożone tusze okonia czyścimy, patroszymy i usuwamy wnętrze, odcinamy płetwy. Następnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Kładziemy rybę na desce do krojenia i oddzielamy filet ostrym nożem i kroimy na duże kawałki.

4. Przenieś kawałki okonia do naczynia do pieczenia nasmarowanego niewielką ilością oleju roślinnego. Posyp rybę solą i czarnym pieprzem, wymieszaj rękami bezpośrednio do formy, a następnie ułóż kawałki okonia ciasno do siebie.

5. Oparzamy pomidora wrzącą wodą, po czym łatwo usuwamy z niego skórę. Rozłóż pomidora na powierzchni roboczej i pokrój w małe kostki.

6. Umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć papierowymi ręcznikami koperek i zieloną cebulę. Następnie drobno posiekaj warzywa i włóż do średniej miski.

7. Obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj je nożem i dodaj do posiekanych ziół.

8. W misce z ziołami i czosnkiem dodaj śmietanę, a także trzy na tarce parmezan (lub inny ser, ale parmezan jest szczególnie aromatyczny). Wszystko mieszamy i smakujemy. W razie potrzeby dodaj sól.

9. Teraz rozprowadź powstałą mieszaninę na kawałkach okonia morskiego. Za pomocą łyżki rozprowadź mieszaninę równomierną warstwą.

10. wkładamy formę z okoniem do piekarnika nagrzanego do pożądanej temperatury na 35 minut. Podczas pieczenia ryby jest czas na przygotowanie do niej przystawki.

gotowe danie podajemy na stole w ciepłej formie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy