świąteczna babeczka z mandarynkami w piekarniku

bardzo aromatyczny, delikatny, z soczystymi plasterkami! Mleko skondensowane nadaje świątecznej babeczce mandarynkowej delikatny smak, a owoce dodają jasnej, soczystej nuty. Przygotowanie jest łatwe i proste. Glazura jako prosta dekoracja stworzy świąteczną atmosferę. Pyszne wypieki na rodzinną herbatę i na spotkanie bliskich przyjaciół!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 70 % 35 g
254 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę z mandarynkami w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij olej z wyprzedzeniem, aby zmiękł. Listę przypraw można zmienić, a także ich liczbę. Dodaj do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Przesiej suchą mieszankę do wygodnego szerokiego pojemnika. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a babeczka będzie bardziej podnosząca i puszysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz miękkie masło z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mikserem ubij masło z cukrem na puszystą, gładką masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko skondensowane. Dobrze ubij, aby mleko skondensowane było równomiernie połączone z mieszanką masła i cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij po jednym jajku do powstałej masy, dobrze ubijając po każdym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy do ciasta, wymieszaj. Możesz użyć mandarynki zamiast skórki pomarańczowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki mąki. Na tym etapie ciasto można mieszać łyżką lub mikserem z małą prędkością.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest jednorodne, gęste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj mandarynki, obierz, podziel na kliny. Jeśli to możliwe, usuń białe smugi z zrazików.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj kliny mandarynki do ciasta, dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dno i boki naczynia do pieczenia posmaruj masłem. Włóż ciasto do formy, spłaszcz wierzch łyżką lub szpatułką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz babeczkę w piekarniku nagrzanym do 170C przez 50-55 minut. Czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Powinien wychodzić ze środka ciasta na sucho, bez śladów ciasta. Jeśli wierzch jest dobrze zrumieniony, ale ciasto nie jest jeszcze upieczone w środku, przykryj formę warstwą folii. Osadź trochę gotową babeczkę i wyjmij ją z formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Możesz zrobić lukier, aby udekorować babeczkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij białko widelcem, aż będzie gładkie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj cukier puder, lekko wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj kilka kropli soku z cytryny, jednocześnie pocierając masę i uzyskując pożądaną konsystencję lukru. Jeśli lukier jest gęsty, dodaj więcej soku z cytryny. Jeśli wręcz przeciwnie, jest płynny, dodaj cukier puder. Lukier powinien być umiarkowanie gęsty i umiarkowanie płynny, aby można go było wygodnie nakładać na babeczkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Całkowicie schłodzoną babeczkę przykryj lukrem. Niech lukier trochę wyschnie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Opcjonalnie możesz dodatkowo udekorować wypieki różnymi posypkami, aby podnieść świąteczny nastrój. Rób to, aż glazura całkowicie się zestali.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój świąteczną babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!

do dekoracji wypieków możesz przyciągnąć małą asystentkę lub pomocnika. Ta lekcja rozwinie wysiłek i dokładność przyszłych kucharzy)).

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy