skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę z mandarynkami w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij olej z wyprzedzeniem, aby zmiękł. Listę przypraw można zmienić, a także ich liczbę. Dodaj do smaku.
Krok 2:
Połącz mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Przesiej suchą mieszankę do wygodnego szerokiego pojemnika. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a babeczka będzie bardziej podnosząca i puszysta.
Krok 3:
Połącz miękkie masło z cukrem.
Krok 4:
Mikserem ubij masło z cukrem na puszystą, gładką masę.
Krok 5:
Dodaj mleko skondensowane. Dobrze ubij, aby mleko skondensowane było równomiernie połączone z mieszanką masła i cukru.
Krok 6:
Wbij po jednym jajku do powstałej masy, dobrze ubijając po każdym.
Krok 7:
Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy do ciasta, wymieszaj. Możesz użyć mandarynki zamiast skórki pomarańczowej.
Krok 8:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki mąki. Na tym etapie ciasto można mieszać łyżką lub mikserem z małą prędkością.
Krok 9:
Ciasto jest jednorodne, gęste.
Krok 10:
Umyj mandarynki, obierz, podziel na kliny. Jeśli to możliwe, usuń białe smugi z zrazików.
Krok 11:
Dodaj kliny mandarynki do ciasta, dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Dno i boki naczynia do pieczenia posmaruj masłem. Włóż ciasto do formy, spłaszcz wierzch łyżką lub szpatułką.
Krok 13:
Piecz babeczkę w piekarniku nagrzanym do 170C przez 50-55 minut. Czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Powinien wychodzić ze środka ciasta na sucho, bez śladów ciasta. Jeśli wierzch jest dobrze zrumieniony, ale ciasto nie jest jeszcze upieczone w środku, przykryj formę warstwą folii. Osadź trochę gotową babeczkę i wyjmij ją z formy.
Krok 14:
Możesz zrobić lukier, aby udekorować babeczkę.
Krok 15:
Ubij białko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 16:
Dodaj cukier puder, lekko wymieszaj.
Krok 17:
Dodaj kilka kropli soku z cytryny, jednocześnie pocierając masę i uzyskując pożądaną konsystencję lukru. Jeśli lukier jest gęsty, dodaj więcej soku z cytryny. Jeśli wręcz przeciwnie, jest płynny, dodaj cukier puder. Lukier powinien być umiarkowanie gęsty i umiarkowanie płynny, aby można go było wygodnie nakładać na babeczkę.
Krok 18:
Całkowicie schłodzoną babeczkę przykryj lukrem. Niech lukier trochę wyschnie.
Krok 19:
Opcjonalnie możesz dodatkowo udekorować wypieki różnymi posypkami, aby podnieść świąteczny nastrój. Rób to, aż glazura całkowicie się zestali.
Krok 20:
Pokrój świąteczną babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!
do dekoracji wypieków możesz przyciągnąć małą asystentkę lub pomocnika. Ta lekcja rozwinie wysiłek i dokładność przyszłych kucharzy)).
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g