kurczak po arabsku w piekarniku

pyszne, delikatne i soczyste mięso z kurczaka z chrupiącą skórką! Kurczak po arabsku to bardzo smaczne danie z kurczaka pieczone w piekarniku. Cechą charakterystyczną tego Narodowego dania jest marynata z kurczaka z czosnkiem i sokiem z cytryny. Mięso uzyskuje się po tej metodzie gotowania, w rzeczywistości jest bardzo delikatne, soczyste i smaczne, a skórka z chrupiącego ciasta sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza. Takie danie nadaje się nie tylko na lunch lub kolację w zwykłe dni, ale także na świąteczny stół.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 16 % 6 g
241 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kurczaka po arabsku według listy. Kurczaka należy podzielić na małe porcje, opłukać i wysuszyć. Jeśli danie jest przygotowywane dla niewielkiej liczby osób, możesz wziąć tylko filet z kurczaka lub inną część kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ząbki czosnku obieramy z folii i drobno siekamy nożem lub przepuszczamy przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę wody, oleju roślinnego, soku z cytryny do miski, dodaj szczyptę soli i czerwonej mielonej papryki, dodaj ugotowany czosnek. Mieszać. Włóż gotowanego kurczaka do marynaty, pozostaw na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go, kładziemy na nim cebulę i podsmażamy do lekkiego rumienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj twardy ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajko kurze do miski, ubij je szczyptą soli i mielonego pieprzu, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj smażoną cebulę, stopione i schłodzone masło i starty twardy ser do miski z jajkiem kurzym, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Panierujemy marynowanego kurczaka w mące, a następnie zanurzamy w misce z mieszanką jajeczną. Rozłóż kurczaka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia. Na wierzch wlej zawartość formy resztkami mieszanki jajecznej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę z kurczakiem dokręcamy folią, wkładamy do piekarnika. Piec około 25 minut. Następnie zdejmij folię, włóż kurczaka do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aby skórka sera się zarumieniła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj danie do stołu na gorąco. Takie danie najlepiej przygotować raz, ponieważ po ponownym podgrzaniu na zewnątrz staje się mniej smaczne i chrupiące. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy