frytki bez oleju w piekarniku

Przygotuj zdrową i smaczną alternatywę dla frytek. Jeśli jesteś miłośnikiem frytek, z pewnością spodoba ci się ten przepis. Ten ziemniak jest przydatny i nie odkłada się w postaci boków na twojej figurze. Możesz podawać go z absolutnie dowolnym sosem.
Krystyna MiliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 18 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

frytki bez oleju to szybka i smaczna przekąska na piknik lub świetna alternatywa dla dzieci, zamiast niezdrowych frytek z fast foodów.

1. Do gotowania potrzebujemy ziemniaków, wszelkich przypraw, pieprzu i soli.
2. Dobrze umyj ziemniaki, obierz i pokrój na kawałki podobne do frytek.
3. Przenieś ziemniaki do głębokiej miski, dodaj przyprawy, sól i pieprz.
4. Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na nim ziemniaki.
6. Włóż ziemniaki do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na 15-17 minut.
7. Następnie wyjmij gotowe ziemniaki i pozwól im niewiele ostygnąć.
8. Następnie przenieś do miski i podawaj razem z ulubionymi sosami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy