uważa się, że ojczyzną tego legendarnego wynalazku jest Francja, chociaż nadal nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Pierwsza wiarygodna wzmianka o tej przekąsce pochodzi z pióra Charlesa Dickensa. W powieści & bdquo;opowieść o dwóch miastach & rdquo; świętował smażone ziemniaki sprzedawane na francuskich ulicach. Tak więc przyszły symbol fast food rozpoczął drogę do światowej sławy. Przepisy na frytki zaczynają się od smażenia plasterków ziemniaków na świeżym oleju. Soczyste, chrupiące ziemniaki po prostu rozpływają się w ustach. Dalsze podawanie Dania różni się znacznie w różnych krajach.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
istnieje wiele sposobów na przygotowanie i podanie tego jedzenia. Amerykanie lubią przyprawiać go keczupem, mieszkańcy RPA polewają go octem, Francuzi wolą używać majonezu ,Koreańczycy & ndash; miód z masłem, Japończycy – wodorosty i różne przyprawy, a Belgowie & ndash; surowe jajko. W Wielkiej Brytanii jest podawany wyłącznie jako dodatek do dania głównego & ndash; smażonej ryby. Ze względu na niesamowity smak ten przysmak jest często podawany nie tylko jako dodatek, ale także osobno.