skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeże ziemniaki, najlepiej, jeśli są to młode ziemniaki. Ale powinien być wydłużony i wystarczająco duży - takie ziemniaki będą łatwiejsze do cięcia długimi cienkimi słomkami. Olej może być dowolnym olejem roślinnym: odpowiednia jest oliwa, kukurydza i olej rzepakowy. Ale musi być rafinowany, bezwonny. W przeciwnym razie olej się spali. W ogóle tego nie potrzebujemy.
Krok 2:
Obierz ziemniaki. Spróbuj wyciąć skórę bardzo cienko. Jeśli nie możesz tego zrobić nożem, całkiem możliwe jest użycie obieraczki do warzyw - bardzo cienko przecina skórę.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w długie, cienkie paski o grubości 5-7 mm.
Krok 4:
Namocz obrane ziemniaki w zimnej wodzie przez 10 minut. Następnie spuść wodę i opłucz ziemniaki sitkiem, aż woda będzie czysta. Więc zmyjesz nadmiar skrobi z ziemniaków - nadaje ziemniakom miękkość, a wręcz przeciwnie, potrzebujemy chrupiących ziemniaków.
Krok 5:
Następnie dobrze osusz pokrojone ziemniaki. Możesz użyć ręczników papierowych lub wysuszyć je naturalnie. Należy pamiętać, że jeśli co najmniej kropla wody dostanie się do wrzącego oleju podczas gotowania, będzie dużo rozprysków.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, możesz dodać do niego szczyptę soli-sól wchłonie wilgoć, jeśli taka istnieje.
Krok 7:
Rozłóż ziemniaki w małych porcjach i smaż je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łyżką cedzakową.
Krok 8:
Gotuj frytki, aż będą złote, a ziemniaki będą w pełni ugotowane. Zajęło mi to około 12-15 minut.
Krok 9:
Ułóż gotowe ziemniaki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 10:
Na samym końcu posolić frytki. Możesz również posypać go mieloną papryką, suszonym koperkiem lub czosnkiem. Podawaj od razu, gdy jest gorący.
Krok 11:
Ulubione danie wszystkich dzieci i wielu dorosłych jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g