frytki na patelni w domu

Po prostu przepis na robienie frytek na patelni! Frytki są kochane przez wielu! Jak gotować takie ziemniaki w domu na zwykłej patelni? To bardzo proste i szybkie! Wejdź i zobacz przepis. Ziemniaki są bardzo chrupiące! Radzę rozpieszczać swoje zwierzęta!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 80 % 43 g
węglowodany 19 % 10 g
415 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeże ziemniaki, najlepiej, jeśli są to młode ziemniaki. Ale powinien być wydłużony i wystarczająco duży - takie ziemniaki będą łatwiejsze do cięcia długimi cienkimi słomkami. Olej może być dowolnym olejem roślinnym: odpowiednia jest oliwa, kukurydza i olej rzepakowy. Ale musi być rafinowany, bezwonny. W przeciwnym razie olej się spali. W ogóle tego nie potrzebujemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. Spróbuj wyciąć skórę bardzo cienko. Jeśli nie możesz tego zrobić nożem, całkiem możliwe jest użycie obieraczki do warzyw - bardzo cienko przecina skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w długie, cienkie paski o grubości 5-7 mm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Namocz obrane ziemniaki w zimnej wodzie przez 10 minut. Następnie spuść wodę i opłucz ziemniaki sitkiem, aż woda będzie czysta. Więc zmyjesz nadmiar skrobi z ziemniaków - nadaje ziemniakom miękkość, a wręcz przeciwnie, potrzebujemy chrupiących ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dobrze osusz pokrojone ziemniaki. Możesz użyć ręczników papierowych lub wysuszyć je naturalnie. Należy pamiętać, że jeśli co najmniej kropla wody dostanie się do wrzącego oleju podczas gotowania, będzie dużo rozprysków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, możesz dodać do niego szczyptę soli-sól wchłonie wilgoć, jeśli taka istnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ziemniaki w małych porcjach i smaż je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łyżką cedzakową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj frytki, aż będą złote, a ziemniaki będą w pełni ugotowane. Zajęło mi to około 12-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe ziemniaki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na samym końcu posolić frytki. Możesz również posypać go mieloną papryką, suszonym koperkiem lub czosnkiem. Podawaj od razu, gdy jest gorący.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ulubione danie wszystkich dzieci i wielu dorosłych jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy