Puff z jabłkami z ciasta francuskiego

najsmaczniejsze, budżetowe, szybkie, z prostych produktów! Te ptysie jabłkowe z gotowego ciasta francuskiego można przygotować na wiele sposobów. Robię je z karmelizowanymi jabłkami, które można zastąpić świeżymi, suszonymi, a także dżemem, dżemem, dżemem, nie tylko jabłkiem. A czas gotowania zostanie skrócony.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 65 % 26 g
223 kcal
IG: 19 / 42 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ptysie z jabłkami? Najpierw wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki i pozwól mu rozmrozić się w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotuj nadzienie. Do nadzienia weź jabłka o słodko-kwaśnym smaku. Umyj je, usuń z nich rdzeń i pokrój w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Rozpuść na nim masło i dodaj cukier. Upewnij się, że cukier nie zaczyna się palić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp pokrojone jabłka na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj. Podczas smażenia jabłka wypuszczą sok i wydaje się, że masa stała się płynna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj duszenie jabłek na średnim ogniu, aż koda odparuje płyn, a jabłka staną się miękkie. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź nadzienie jabłkowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozmrożone, miękkie ciasto francuskie rozwałkuj trochę i pokrój w prostokąty, mniej więcej tego samego rozmiaru. Na połowie wszystkich prostokątów wykonaj cięcia jak na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kilka łyżek nadzienia jabłkowego na drugiej połowie. Nie żałuj nadzienia. Jest już ugotowany i dlatego podczas pieczenia prawie nic z niego nie wypłynie. Przykryj jabłka drugą połową ciasta, tą z nacięciami i ściśnij wokół krawędzi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ptysie żółtkiem i posyp trochę cukrem. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Gotowe ptysie nieznacznie wzrosną i nabiorą przyjemnego złotego odcienia. Wyjmij gotowe ptysie z piekarnika i lekko ostudź. Traktuj siebie i traktuj swoich krewnych i przyjaciół. Smacznego!

zawsze mam w zamrażarce trochę ciasta francuskiego. Ptysie, bułki, koperty są z niego przygotowywane tak prosto i szybko, że czasami rozpieszczam się tak leniwymi przepisami. I możesz je ugotować nie tylko z jabłkami, ale także z twarogiem, dżemem lub gotowanym skondensowanym mlekiem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy