skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ptysie z jabłkami? Najpierw wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki i pozwól mu rozmrozić się w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotuj nadzienie. Do nadzienia weź jabłka o słodko-kwaśnym smaku. Umyj je, usuń z nich rdzeń i pokrój w kostkę.
Krok 2:
Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Rozpuść na nim masło i dodaj cukier. Upewnij się, że cukier nie zaczyna się palić.
Krok 3:
Wsyp pokrojone jabłka na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj. Podczas smażenia jabłka wypuszczą sok i wydaje się, że masa stała się płynna.
Krok 4:
Kontynuuj duszenie jabłek na średnim ogniu, aż koda odparuje płyn, a jabłka staną się miękkie. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź nadzienie jabłkowe.
Krok 5:
Rozmrożone, miękkie ciasto francuskie rozwałkuj trochę i pokrój w prostokąty, mniej więcej tego samego rozmiaru. Na połowie wszystkich prostokątów wykonaj cięcia jak na zdjęciu.
Krok 6:
Połóż kilka łyżek nadzienia jabłkowego na drugiej połowie. Nie żałuj nadzienia. Jest już ugotowany i dlatego podczas pieczenia prawie nic z niego nie wypłynie. Przykryj jabłka drugą połową ciasta, tą z nacięciami i ściśnij wokół krawędzi.
Krok 7:
Ułóż ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ptysie żółtkiem i posyp trochę cukrem. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Gotowe ptysie nieznacznie wzrosną i nabiorą przyjemnego złotego odcienia. Wyjmij gotowe ptysie z piekarnika i lekko ostudź. Traktuj siebie i traktuj swoich krewnych i przyjaciół. Smacznego!
zawsze mam w zamrażarce trochę ciasta francuskiego. Ptysie, bułki, koperty są z niego przygotowywane tak prosto i szybko, że czasami rozpieszczam się tak leniwymi przepisami. I możesz je ugotować nie tylko z jabłkami, ale także z twarogiem, dżemem lub gotowanym skondensowanym mlekiem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g