skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz wszystkie składniki wymienione w przepisie. Wcześniej wyjmij sfermentowane mleko z lodówki (o dowolnej zawartości tłuszczu), aby miało czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. Wlej wymaganą ilość sfermentowanego produktu mlecznego do pojemnika o odpowiedniej wielkości.
Krok 2:
Dodaj sodę oczyszczoną do sfermentowanego chleba i dobrze wymieszaj. W tym przypadku nie jest konieczne gaszenie sody octem, ponieważ będzie ona reagować z fermentowanym napojem mlecznym. Sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia (około 1,5 łyżeczki. l.).
Krok 3:
W osobnym małym pojemniku wymieszaj jajka z cukrem i solą. Ubij trzepaczką, aż kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuszczą. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Ile i jak dodać przeczytaj instrukcje na opakowaniu.
Krok 4:
Wyślij mieszaninę jajek do pojemnika z sfermentowanym mlekiem.
Krok 5:
Odmierz mąkę, przesiej, aby nasycić ją tlenem. Od tego zależy blask przyszłych naleśników. Ilość mąki może różnić się od podanej w przepisie. Wszystko będzie zależeć od jego właściwości. Dlatego na wszelki wypadek przesiej trochę więcej niż potrzebujesz. Dodaj w razie potrzeby, koncentrując się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być dość gruby.
Krok 6:
Wlej mąkę porcjami do rondla z płynną mieszanką, dokładnie mieszając ciasto. Powinien być jednolity, gładki, z bąbelkami, powoli spływa z łyżki. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem kuchennym. Umieść go w ciepłym miejscu na 15-20 minut, aby gluten uwolnił się z mąki.
Krok 7:
Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Zanurz drewnianą szpatułkę w gorącym oleju, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz usmażyć naleśniki. Rozłóż ciasto łyżką stołową, tworząc okrągłe naleśniki. Smaż je przez około 2-3 minuty z jednej strony, aż się zarumienią. W razie potrzeby dodaj olej na patelnię jedną łyżką.
Krok 8:
Odwróć i piecz przez około 2 minuty dłużej. Ogień nie musi być zbyt duży, w przeciwnym razie placki spłoną Na zewnątrz i pozostaną surowe w środku. Połóż gotowe naleśniki na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj je ze śmietaną, dżemem, płynnym miodem, skondensowanym mlekiem, syropami. Smacznego!
okazało się, że naleśniki są apetyczne, złote, bujne, porowate w środku, o smaku i aromacie stopionego mleka. Po prostu super!
aby uzyskać jaśniejszy smak, do ciasta można wlać cukier waniliowy (około 1 łyżki) lub wanilinę zgodnie z instrukcją (na czubku noża).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g