skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujne placki drożdżowe z jajkami na wodzie? Przygotuj jedzenie. Używaj dobrej jakości wody-butelkowanej lub z filtra, ponieważ smak gotowego dania będzie również zależeć od jego smaku. Woda z kranu często ma nieprzyjemny smak. Używaj drożdży szybko działających. Olej jest rafinowany bez zapachu. Możesz zmienić ilość soli i cukru według własnych upodobań.
Krok 2:
Aby drożdże działały szybciej, produkty muszą być ciepłe. Podgrzej wodę do temperatury 38-40 stopni. Wyjmij jajko z lodówki z wyprzedzeniem, aby również się rozgrzało. Jeśli nie masz na to czasu, włóż go do ciepłej wody. Wbij jajko do miski, wlej do niego ciepłą wodę, dodaj cukier. Dobrze wstrząśnij widelcem.
Krok 3:
Przesiej mąkę do miski do mieszanki jajecznej. To nie tylko pozbędzie się śmieci, ale także nasyci tlen, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze wspanialsze.
Krok 4:
Dodaj drożdże i sól na wierzch.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Powinien być gęsty, jak tłusta śmietana. Jeśli ciasto okaże się cieńsze, dodaj więcej mąki, zbyt strome — wlej więcej wody.
Krok 6:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na godzinę lub półtorej w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu.
Krok 7:
Ciasto powinno wyrosnąć i bulgotać.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wlej trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto łyżką, tworząc placki. Podczas nabierania staraj się nie mieszać masy, aby się nie opaliła.
Krok 9:
Smaż placki na złoty kolor najpierw z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Sam wyreguluj ogień-naleśniki powinny się dobrze zrumienić, ale nie palić. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni na talerz. Przed kolejną partią ponownie posmaruj patelnię olejem - wtedy naleśniki nie odpadną po upieczeniu.
Krok 10:
Podawaj placki na gorąco ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
pyszne, grube placki. Dobrze rosną i nie spadają. Smażyłam na pierwszej stronie pod pokrywką.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g