placki drożdżowe puszyste z jajkami na wodzie

niedrogie, wykonane z prostych produktów, rumiane i przepyszne! Bujne placki na drożdżach można gotować tylko w wodzie, bez nabiału. Pomimo minimum składników naleśniki są obfite, przewiewne i bardzo smaczne! Przepis może zrobić nawet początkujący.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 74 % 32 g
195 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne placki drożdżowe z jajkami na wodzie? Przygotuj jedzenie. Używaj dobrej jakości wody-butelkowanej lub z filtra, ponieważ smak gotowego dania będzie również zależeć od jego smaku. Woda z kranu często ma nieprzyjemny smak. Używaj drożdży szybko działających. Olej jest rafinowany bez zapachu. Możesz zmienić ilość soli i cukru według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby drożdże działały szybciej, produkty muszą być ciepłe. Podgrzej wodę do temperatury 38-40 stopni. Wyjmij jajko z lodówki z wyprzedzeniem, aby również się rozgrzało. Jeśli nie masz na to czasu, włóż go do ciepłej wody. Wbij jajko do miski, wlej do niego ciepłą wodę, dodaj cukier. Dobrze wstrząśnij widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski do mieszanki jajecznej. To nie tylko pozbędzie się śmieci, ale także nasyci tlen, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze wspanialsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drożdże i sól na wierzch.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Powinien być gęsty, jak tłusta śmietana. Jeśli ciasto okaże się cieńsze, dodaj więcej mąki, zbyt strome — wlej więcej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na godzinę lub półtorej w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno wyrosnąć i bulgotać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wlej trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto łyżką, tworząc placki. Podczas nabierania staraj się nie mieszać masy, aby się nie opaliła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż placki na złoty kolor najpierw z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Sam wyreguluj ogień-naleśniki powinny się dobrze zrumienić, ale nie palić. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni na talerz. Przed kolejną partią ponownie posmaruj patelnię olejem - wtedy naleśniki nie odpadną po upieczeniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj placki na gorąco ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

pyszne, grube placki. Dobrze rosną i nie spadają. Smażyłam na pierwszej stronie pod pokrywką.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy