kotlety ze smalcu

soczyste, miękkie, pachnące i bardzo smaczne! Bardzo nietypowa wersja kotletów - ze smalcu. W ogóle nie ma w nich mięsa. Ale nie bój się, że podczas smażenia uwolni się dużo tłuszczu. Nie! To nie będzie. Otrzymasz niezwykle delikatne kotlety.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 62 % 32 g
węglowodany 31 % 16 g
364 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety ze smalcu? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Smalec pasuje do tego, który jest zwykle używany do salki. Może być z małymi warstwami mięsa lub bez nich. Bochenek można użyć lekko leżącego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij Bochenek mlekiem i pozwól mu trochę się namoczyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z boczku odetnij skórkę i pokrój ją na małe kawałki, aby pasowały do maszynki do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie pokrój na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Namoczony Bochenek wyciśnij z mleka i przepuść przez maszynę do mięsa wraz ze smalcem, ziemniakami i cebulą. Połącz wszystkie zmiażdżone składniki w jednej misce. Użyj przestronnej miski, aby wygodnie było ugniatać masę kotleta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj jajko do miski. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, aż uzyskasz gładką konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na osobnym talerzu ułóż bułkę tartą. Z powstałej masy kotletowej uformuj małe kotlety i zwiń je w bułkę tartą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię do smażenia kotletów, aż będzie gorąca. Wlej na nią niewielką ilość oleju roślinnego. Połóż kotlety i smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu z obu stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe kotlety staną się apetyczne, złote.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż gotowe kotlety na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!

Ilość ziemniaków i bochenka można nieznacznie zmienić w jednym lub drugim kierunku.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy