skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety ze smalcu? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Smalec pasuje do tego, który jest zwykle używany do salki. Może być z małymi warstwami mięsa lub bez nich. Bochenek można użyć lekko leżącego.
Krok 2:
Napełnij Bochenek mlekiem i pozwól mu trochę się namoczyć.
Krok 3:
Z boczku odetnij skórkę i pokrój ją na małe kawałki, aby pasowały do maszynki do mięsa.
Krok 4:
Obierz cebulę i ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie pokrój na kawałki.
Krok 5:
Namoczony Bochenek wyciśnij z mleka i przepuść przez maszynę do mięsa wraz ze smalcem, ziemniakami i cebulą. Połącz wszystkie zmiażdżone składniki w jednej misce. Użyj przestronnej miski, aby wygodnie było ugniatać masę kotleta.
Krok 6:
Następnie dodaj jajko do miski. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj rękami, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Krok 7:
Na osobnym talerzu ułóż bułkę tartą. Z powstałej masy kotletowej uformuj małe kotlety i zwiń je w bułkę tartą.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię do smażenia kotletów, aż będzie gorąca. Wlej na nią niewielką ilość oleju roślinnego. Połóż kotlety i smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu z obu stron.
Krok 9:
Gotowe kotlety staną się apetyczne, złote.
Krok 10:
Połóż gotowe kotlety na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!
Ilość ziemniaków i bochenka można nieznacznie zmienić w jednym lub drugim kierunku.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g