mostek w folii pieczony w piekarniku

pyszna i apetyczna przekąska na każdą ucztę! Mięso z boczku wieprzowego można pokroić na świąteczny stół. Zawsze będzie wyglądać elegancko i świątecznie. Przyprawy i przyprawy każdy może wykorzystać według własnych upodobań. Spróbuj gotować i Ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 20 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 4 % 1 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania. Weź schłodzony mostek wieprzowy, który nie został jeszcze zamrożony. W przeciwnym razie podczas rozmrażania wszystkie soki wyjdą z niego, a gotowe danie okaże się suche. Uwielbiam używać mostka z wystarczającą ilością mięsa. Niewielka ilość tłuszczu, który w nim jest, wystarcza na soczystość kawałka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz boczek wieprzowy pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci z powierzchni kawałka. Obierz czosnek. Wytnij szczeliny po bokach mostka ostrym nożem i włóż ząbki czosnku. Jeśli ząbki czosnku są bardzo duże, każdy ząbek można pokroić na 2-3 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie posyp kawałki mostka solą, mielonym pieprzem i przyprawami według własnych upodobań. Użyłam papryki. Wetrzyj sól i przyprawy rękami w kawałek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż przygotowany mostek na arkuszu folii. Na wierzch ułóż kilka liści liści laurowych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń mostek szczelnie w folię, aby nigdzie nie było dziur. Jeśli to konieczne, możesz wziąć kolejny arkusz folii. Owinięty kawałek włożyć do metalowego naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny. Dlaczego właśnie metalowa forma? Najlepiej nadaje się do pieczenia na sucho. Ceramika lub szkło mogą pękać z powodu nadmiernego przegrzania. Skoncentruj się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dzięki ciasnemu owinięciu kawałek nie rozpadnie się podczas gotowania. Po określonym czasie wyjmij formę z piekarnika. Ostrym nożem przeciąć folię i odstawić na kilka minut. W tym czasie ciepło wyjdzie z naczynia i można je przenieść na naczynie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy mostek można natychmiast pokroić na kawałki i leczyć. I możesz włożyć do lodówki, aż całkowicie ostygnie. Po schłodzeniu wygodnie będzie pokroić w cienkie plasterki na kanapki. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

o tym, jak rozmrażać Mrożone mięso, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy